Как да засадим Райграс?

Как да засадим Райграс?

Райграса често се използва в северния климат поради способността му да понася хладните температури и обикновено се засажда пролет или есен.За разлика от други видове трева, които замръзват, райграса може да остане зелен и буен през зимните месеци. Правилното и внимателно планиране на засаждането, подготовката на почвата и засаждането на семена  ще ви помогне да създадете голяма уют във Вашата градина.

 

 

  1. Подготовка на засаждането

Изберете правилното време на годината. Важно е да засаждате райграса по време на правилния сезон, така че да поникне правилно. Температурата на въздуха трябва да достига между  16 до 24 градуса по Целзий през деня.

 

2. Как да изберем подходящата тревна смеска:

Необходимо е да се запознаете с особеностите на Вашта градина – дали е изложена на постоянна слънчева светлина или е сенчеста, това е от изключително значение при избора на тревна смеска.

Ако във Вашата градина има сенчест и слънчев участък, е необходимо да закупите и от двата вида тревна смеска.

 

3. Подготовка на почвата:

-Подготовката на почвата е най – важната част от засяването на райграс. Необходимо е да почистите своята градина от: камъни,плевели, стара трева, корени и др.

– Прекопаване на почвата: тоа се извършва ръчно или механично, зависи от площта.

– Готовия терен е необходимо да бъде подравнен, без вдлъбнатини или възвишения.  Паралелно с подравняването се определя и наклона: Наклона на градината трябва да бъде така моделиран, че да не се получават задържания на влага на  места, а на други водата да се стича твърде бързо.

 

4. След като сте избрали подходящата тревна смеска и подготвили почвата, идва ред на самото засяване:

-Необходимо е да бъде равномерно разхвърлян: може да използвате  кръстосан  посев.

-Като приключите с посева идва ред на наторяването: за тази цел предимно се използва изкуствена тор.

– Следващата стъпка е да зариете семената: за тази цел може да използвате гребло, специална машина за затревяване.

–  Друга важна част е валирането:  валирането отново се извършва кръстосано.

5. Последната стъпка е поливането:

Хубаво е затревената площ да бъде поливана всеки ден, до поникването на райграса ( препоръчително е поливането да бъде извършвано сутрин или вечер). За Ваше улеснение може да изградите поливна система, тъй като ще бъде равномерно.

 

6. Първата коситба може да бъде направена, когато райграса поникне около 8-10см. В случай, че се появят житни плевели, е необходимо да бъдат отстранени незабавно.

След като сте положили толкова усилия да затревите двора, не забравяйте, че най – важното е  поддръжката на тревния чим.

Успех!

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.