Как да инсталирате високоговорители в колата си?

Как да инсталирате високоговорители в колата си?

Системите от високоговорители, които има в много нови автомобили доста често не отговарят на нашите очаквания. Обикновено те са лесни за инсталиране в колата ви.

Предоставяме Ви няколко лесни стъпки за инсталирането им.

 

1. Избиране на нови тонколони- Погледнете стерео системата, на която инсталирате новите си високоговорители. Някои системи са прости стерео аудио системи, които имат ограничена мощност и два или четири канала, така че 100-ватовите високоговорители или добавянето на 8 или повече просто няма да имат смисъл. Опитвайки се да инсталирате твърде много високоговорители може в действителност да доведе до намаляване на качеството на аудиото или дори да повреди стереото.. Проверете размерите на съществуващите високоговорители, така че да са необходими минимални модификации, за да се поберат в новите. Високоговорителите са с различни форми и размери, така че избирайте внимателно новите високоговорители.

2.  Помислете за качество. Говорителите с композитни или платнени конуси обикновено са значително по-добри от тези с хартия, а керамичните високоговорители с постоянен магнит няма да изпълняват електромагнитни тонколони на същото ниво на мощност.Изберете тонколони, които харесвате. Можете да намерите много различни стилове и цветове на тапицерията и кориците в подобен ценови диапазон, така че няма смисъл да изберете тези, които изглеждат добре, а не просто звучат добре.. Погледнете електронните характеристики на високоговорителите си. Помислете за енергийните изисквания на новите високоговорители, тъй като това ще повлияе на окабеляването. Възможно е високоговорителите с висока мощност, да не могат да я изпълняват.

3. Подготовка за инсталиране на високоговорителите: Съберете инструментите си.

Уверете се, че високоговорителите, които сте избрали, отговарят на вашата кола. Много междинни високоговорители ще се поберат в пространствата за складовите високоговорители, докато други ще изискват малки промени, като инсталиране на монтажна скоба, пробиване на нови отвори за винтове и т.н. Не забравяйте да вземете това предвид, когато купувате новите високоговорители – процесите на инсталиране на различно оразмерени или оформени високоговорители могат да се различават трудно.

Имайте предвид, че много търговци на дребно на озвучителни тела предлагат онлайн инструменти за определяне на кои от продуктите им най-добре “пасват” на вашата кола.

4. Предотвратявайте електрически повреди, като разкачите батерията на автомобила си. Както при почти всички видове електрически работи, важно е да се защитите и електрическата система преди да започнете. Прекъсването на отрицателния терминал на батерията предотвратява опасността от нараняване от електрически удар или повреда на електрониката на автомобила чрез късо съединение, така че не забравяйте да го направите, преди да повлияете на вътрешната електроника на автомобила.Вземете всички панели или решетки на високоговорителите. Почти всички говорители във вътрешността на колата ще бъдат покрити с някакъв вид защитно покритие или скара.  Извадете грила с подходящ инструмент, като отвертка с плоска глава, като премахнете болтовете или винтовете, които го държат на място, ако е необходимо.

Работата, която трябва да направите, за да получите достъп до фабричните тонколони на вашия автомобил, ще варира от кола до кола. В най-лошия случай например може да се наложи да свалите седалки, да се промъкнете в багажника, за да осъществите достъп до важни болтове или проводници или дори да премахнете панелите на вратите, за да получите достъп до високоговорителите.

5. Извадете фабричния високоговорител. Обърнете внимание, че говорителят обикновено е, но не винаги е прикрепен към електрически кабел, затова внимавайте да не го издърпате, когато го махнете. Също така може да откриете, че трябва да отвиете един или повече малки болтове, които придържат високоговорителя на място.

Ако смятате, че ще трябва да инсталирате отново фабричните говорители в бъдеще (например, ако продавате колата), не забравяйте да запишете винтовете, които премахвате!

6.Свържете новия високоговорител към електрическата система на автомобила. Обикновено свързването на новия ви високоговорител е доста просто въпрос на включване на кабелните снопове  в електрическия кабел на автомобила. Ако обаче автомобилът ви няма този прост тип връзка, може да се наложи да свържете вашия високоговорител със спойка или кримпване.

Уверете се, че отговаряте на полярността на колата и връзките на високоговорителя. Обикновено положителният терминал на високоговорителя е по-големият от двата и е маркиран с “+” или малка точка.

7. Защитете новия високоговорител. След като сте уверени, че високоговорителят работи правилно, го закрепете на седалката на вратата или на таблото. Ако имате късмет, новият ви високоговорител ще се побере в корпуса . Въпреки това, вашият високоговорител може да изисква инсталиране на специално монтирана скоба (обикновено включена в самия високоговорител), пробиване на нови отвори за винтове или използване на лепила за задържане на високоговорителя на място. Обърнете се към инструкциите, приложени към вашия високоговорител.

8. Изпробвайте високоговорителя. След като сте свързали вашия високоговорител, е важно да тествате връзката, така че да не губите време по-късно, за да отстраните проблема.  Слушайте звука, излизащ от новия високоговорител, или гледайте видими вибрации при големи обеми. Ако говорителят не работи, това означава, че има проблем с електрическата му връзка. Тествайте всички събуфери. Субуферите са отговорни за свръх ниския  бас, които някои собственици на автомобили идолизират. Ако автомобилът ви е снабден със заводски субуфери, инсталирането на нови бас говорители може да бъде толкова лесно, колкото да ги поставите в съществуващия корпус и да ги свържете към кабелната система на автомобила. Ако обаче вашата кола не дойде с фабричните субуфери, или искате да инсталирате допълнителни, задачата ви може да е много по-трудна. Може да се наложи да разширите съществуващите монтажни дупки на съществуващия си бас или да направите значителни модификации на автомобила, за да поставите големи боксове. Например, много хора, които искат да добавят няколко барабани към колата си по поръчка – инсталират панел в багажника, за да поберат басовете.

Субуферите често имат доста големи потребности от енергия и сложни схеми на окабеляване. Може да искате да купите и инсталирате отделен кабел за усилватели, за да опростите процеса на окабеляване на събуферите си.

Ако не, може да се наложи да свържете басовете директно към батерията и стереото на автомобила и да заземите барабана ръчно.

9. Инсталирайте и тествайте всички пищялки. Както при високоговорителите, високочестотните високоговорители, които генерират високи честоти, могат да бъдат лесни или трудни за инсталиране въз основа на фабричните компоненти на автомобила ви. Ако колата ви е с пищялки, може да се наложи да инсталирате новите в съществуващия корпус и да ги свържете към съществуващите кабели. Ако обаче няма място за инсталиране на високочестотните високоговорители, може да се наложи да направите свои собствени . За щастие, високочестотните високоговорители са много по-малки от басовете, така че корекциите, които ще трябва да направите, ще бъдат незначителни.

10. Подменете всички панели и решетки на високоговорителите. Когато всички компоненти на новата система за високоговорители са инсталирани, тествани и здраво монтирани в автомобила, можете да замените всички решетки или панели на високоговорителите, които трябва да премахнете, за да инсталирате високоговорителите. Уверете се, че сте запазили винтовете, които трябва да свалите, за да извадите скарата или панела и да ги закрепите правилно.

Поздравления – новата система за високоговорители е готова за употреба!!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.