Как да посетите Йерусалим?

Как да посетите Йерусалим?

Йерусалим е един от най-старите, най-историческите, почитани и величествени градове в света. Смятан за свят на евреи, мюсюлмани и християни, посещението в Йерусалим е различно от всяко друго преживяване, с красивите си религиозни обекти, масивна каменна архитектура и топла, разнообразна култура. Ето един наръчник за извличане на най-доброто от едно пътуване  Йерусалим.

 

 

1.Запознайте се с това, как е изложен Ерусалим. Градът по същество е разделен на четири основни квартала:

-Стария град: Домът на повечето основни исторически и религиозни обекти за евреи, мюсюлмани и християни, Старият град е ограден и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

-Западен Йерусалим: Съвременното сърце на града и развит търговски център, включващ няколко уникални квартала като “предградия”.

-Mea Shearim: Посещава се предимно от ултра-православни евреи (Haredim), посетителите се очаква да се придържат към строга скромна рокля, но ще намерят безкраен брой големи семейства и интересни хора.

-Източен Йерусалим: Домът на мнозинството от мюсюлманското и християнското население в Йерусалим, Източен Йерусалим си струва да видим.

2. Започнете в Стария град. Тук се намират най-свещените и най-известните забележителности на Йерусалим, сред които са Храмовата планина / Купола на скалата, Тунелите от Западната стена / Западните стени, Синагогата Хърба, Кардо, Църквата на Свещения гроб и др

 

3. Преместете се в Западен Йерусалим. Тук ще намерите основните градски пътища, облицовани с магазини и ресторанти, както и туристически забележителности като Ботаническата градина, сградата на Израелския парламент, израелския музей, планината Херцл и Яд Вашем (Израелски национален мемориал за Холокоста.

 

4. Разгледайте квартала Me’a Shearim. Тази гъста площ прилича на старогръцки европейски еврейски град с изключително наблюдателно население. Не забравяйте да се обличате скромно, ако посетите този квартал, тъй като е въведен формален костюм за обличане.

 

 

 

5. Отидете в Източен Ерусалим. Посетете планината Оливес за невероятна панорамна гледка към града, след това спускайте на планината и опознайте оживените квартали, които са далеч от нея.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.