Как да направите ксилофон „дъга“?

Как да направите ксилофон „дъга“?

Всеки, който казва, че децата се нуждаят от високотехнологични играчки и игри, с които да се забавляват, трябва да опита ксилофон „дъга“. Този стар училищен метод за създаване на играчка ще  раздвижи всичко във Вас, а това, от което се нуждаете е вода, оцветители за храни и няколко чаши.

Първа част. Превръщане на подготовката в съвместна дейностIMG_2858_large

1.Поканете детето си да ви помогне да проектирате ксилофона. Въпреки свиренето на чаши е забавно, създаването на ксилофон е също толкова вълнуващо за малките деца. Уверете се, че обяснявате какво ще направите, за да разбере какво искате да постигнете.

– Посочете в детайли и избройте точно какво планирате да направите, за да създадете ксилофон. Обяснете, че когато чашите се пълнят с вода на различни нива, всяка чаша ще направи различен звук.

2.Облечете детето си в подходящи дрехи, в случай че цветната вода се разлее върху него. Докато повечето оцветители за храни не трябва да оцветяват, най-добре е да не изпробвате късмета си с най-хубавите дрехи на детето.

Втора част. Създаване на ксилофон

DSC_04741.Подредете чашите върху равна повърхност. Нека почти се докосват, така че детето ви да може лесно да прави музиката.

2.Напълнете пластмасова кана с вода. Донесете каната в близост до чашите. Обяснете на детето си как ще напълните първата чаша почти до върха, следващата малко по-ниско, следващото още по-ниско и т.н.

3.Напълнете всяка чаша с намаляващи нива на течността. Оставете детето Ви да държи чашата на място, за да ви помогне. Намерете начини да включите и ангажирате детето си през целия процес.

4.Добавете няколко капки оцветител за храна към всяка чаша. Попитайте детето си кои цветове ще направят лилаво? В зависимост от възрастта на детето си, позволете му да добави няколко капки цвят към чаша, за да разкрие цвета.

Трета част. Създаване на музика

1.Дайте на детето си дървена лъжица или пръчица за възпроизвеждане на мелодия. Обяснете как различните нива на водата ще генерират различен звук.hen-8727

2.Насърчете детето си да докосва станите на всяка чаша, за да чуе различните шумове и звуци. Осигурете достатъчно свобода на вашето дете да експериментира с различни звукови комбинации.

3.Задавайте въпроси на детето си по време на упражнението. Питайте за неща като “Какво ще стане, ако докоснете чашата на върха вместо в долната част?” Или: “Коя чаша има по-ниско ниво течност? Защо според теб нивото на водата прави разлика?”

4.Финал. Оставете свободно време за игра, без въпроси. Вижте каква музика може да създаде детето Ви!

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *