Как да почистим ютията?

Как да почистим ютията?

Петната по ютията могат да причинят много неудобства при гладене, пречат за лесното и гладко плъзгане на ютията, а ако повърхността е особено замърсена, лесно може да съсипете любимата си дреха. За щастие има няколко лесни начина да се справите с този проблем:

Почистване със Сода Бикарбонат

Направете паста. Смесете 1 супена лъжица вода и 2 супени лъжици сода за хляб. Пастата трябва да е леко течна, но все пак достатъчно гъста, че да може да се придържа към плочата на ютията.  Нанесете от пастата върху студената плоча на ютията. Ако Вашата ютия е замърсена само на едно място, не е нужно да разпространявате сместа навсякъде. Ако просто правите общо почистване, добре е да разнесете пастата върху цялата повърхност.

Оставете да подейства за няколко минути. Така после по-лесно ще отстраните замърсяванията. Вземете чиста, влажна кърпа и след това избършете пастата, която сте нанесли върху плочата на ютията.  Използвайте навлажнени клечки за уши за почистване на дупките за пара. Почистете внимателно всяка от дупките.

Напълнете 1/3 от резервоара на ютията с чиста вода. Също така можете да напълните резервоара със смес от 3/4 чаша вода и 1/4 чаша бял оцет за по-силен почистващ разтвор. Трябва обаче да прочетете ръководството за употреба на ютията, за да сте сигурни, че толерира оцет.

Включете ютията. Завъртете до най-високата температурна настройка и се уверете, че парата е включена. В тази стъпка парата и топлината ще изчистят пукнатините и минералните отлагания, уловени дълбоко в парните дупки.

Изберете чиста кърпа, която нямате нищо против да се замърсите. Ако във вътрешността на ютията има замърсяване, може да оставите кафяви ленти на кърпата. Всичко, което трябва да направите сега, е да започнете да гладите кърпата, за да почистите ютията. Ако имате ръчен бутон за пара, натиснете често бутона, за да освободите още повече пара

Изключете ютията и я охладете. Ако в резервоара има останала вода, не забравяйте да я излеете.

Почистване с оцет и сол

Смесете две части бял оцет и една част сол. Затоплете тази смес върху печката на средна температура. Загрейте, докато солта се разтвори, но не оставяйте оцета да заври.

Оставя се сместа да се охлади. Трябва да е топла, но не гореща. Сложете си домакински ръкавици, за да защитите ръцете си от киселината на оцета.

Потопете чиста кърпа в оцетната смес и започнете да търкате, за да почистите плочата на ютията. Можете също така да използвате мека четка, освен ако нямате ютия с тефлоново покритие, тъй като четката може да надраска покритието. В никакъв случай не използвайте телена четка, тъй като това ще разруши плочата на ютията.

След като завършите почистването, трябва да отстраните сместа. Можете да направите това, като потопите чиста кърпа във вода и внимателно избършете плочата на ютията.

След това можете да включите ютията и да я пуснете върху парче стара, но чиста кърпа. Ако във вътрешността на ютията има замърсяване, може да оставите кафяви ленти на кърпата. Това ще помогне да изгорите остатъците.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *