Как да си намерим хоби?

Как да си намерим хоби?

Хората, които имат любимо занимание, не само се забавляват, а и срещат съмишленици и нови приятели. Те преодоляват по-лесно скуката и тъгата.

Оставете то да ви намери

Разбира се, че сами можете да се спуснете в търсенето на нови интереси, ала е още по-добре, ако те сами ви открият. Поддържайте сетивата си широко отворени за възможности, наблюдавайте какво правят другите. Не изграждайте прекалено големи очаквания, не си поставяйте ултиматуми. Освободете се от напрежението, че сте длъжни да попаднете на нещо интересно, защото това ще ви отнеме удоволствието, а то е ваша цел. Все пак приемете поканите на приятели, познати, роднини и колеги, разгледайте техните дейности, пробвайте дали любопитството може да нарасне в дългосрочен интерес. Не бързайте да съдите обаче, тъй като едно нещо отстрани може да изглежда скучно, но когато се занимавате с него да се окаже забавно. Потърсете в Интернет занимания за свободно време от различни области.

Инвестирайте време, не пари

Откриете ли, че нещо ви харесва, първоначално вложете в него само времето си, без да давате излишни средства. Ако например изберете зумбата, отидете на няколко промоционални курса, не подписвайте нищо дългосрочно. Изпробвали сте голф и ви е харесало? Не започвайте веднага да харчите за скъпа екипировка, купете само най-необходимото или намерете втора употреба. В началото няма как да сте сигурни, че новото ви начинание ще се превърне в нещо постоянно, затова избягвайте дългосрочни инвестиции и договорености. Приблизително след първия месец ще ви се изясни дали искате да продължите или да се насочите към друго, а във втория случай в бъдеще може да ви потрябват финанси.

Не позволявайте да бъдете разубедени

Бъдете твърди в избора си, ако сте уверени, че новото хоби ви прави щастливи. Всеки намира удоволствие в различни дейности, не може приятелите ви или роднините да са мерило за това какво на вас трябва да ви бъде интересно. Но ако и вие се измъчвате и не се чувстване в свои води, не се срамувайте да си признаете, че сте се отказали.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *