Как да се организирате за пътуване?

Как да се организирате за пътуване?

Пътуването може да бъде едно от най-вълнуващите преживявания в живота, но подготовката за пътуване и приготвянето на багажа може да ви накара да се почувствате малко объркани! Уверете се, че сте обмислили опаковането предварително и винаги предвидете потребности и ситуации, които могат да възникнат, докато сте на път. Организираните пътници винаги имат по-голямо забавление, защото знаят, че имат всичко необходимо. Ако отделите време за подготовка сега, ще се забавлявате повече, когато вашето пътуване е в ход!

Стъпки

1.Проверете правилата за пътуване, преди да опаковате. Тъй като нови правила за въздушен транспорт винаги се появяват, е добра идея да направите малко предварително проучване, ако ще пътувате със самолет. Като инвестирате няколко минути, за да разберете какво можете и не можете да вземете с вас, ще спестите неприятностите, да оставите някоя вещ на контролния пункт на летището.

2.Направете фотокопие на паспорта Ви и други важни документи. Поддържането на копие на първата страница на паспорта ви, лична карта и информация за кредитна карта е важно, ако някой от оригиналите бъде загубен, откраднат или унищожен! Едно копие може да ви помогне за по-лесна идентификация и да ускори процеса на замяна на вашите документи за пътуване. Не забравяйте да направите копие на задната страна на кредитните карти, тъй като обикновено това е мястото, където се намира информацията за контактите на компанията и какво ще ви трябва в случай, че оригиналът се изгуби или бъде откраднат. Не забравяйте да запазите копията отделени от оригиналите, така че да не загубите и двете заедно! Добра практика е да имате копия във вашия куфар, в ръчния багаж и едно копие у дома при приятел или член на семейството Ви. Оригиналите трябва да останат при вас.

3.Защитете документи за пътуване и малките ценности. Ако планирате да го обикаляте по време на вашето пътуване (особено около водата), помислете да пазите Вашите документи за пътуване, валута и други дребни ценности в устойчиви на удари, водонепромокаеми контейнери … те ще ви помогнат да запазите вещи на безопасно и сухо място.

4.Опаковайте дрехите, които лесно се перат и не се мачкат лесно. Ако не сте сигурни за това, какви перални ще имате на разположение, вероятно не е най-добрата идея да напуснете дома си с купчинки “Само химическо чистене”! Вместо това, изберете дрехи, които ще издържат на пране, независимо дали в машинно или ръчно.

5.Навийте дрехите си. Нищо не спестява място в куфара ви като навиването на руло на дрехи, вместо да ги сгъвате … няма да повярвате колко ще можете да се поберат в една чанта! Навиването има допълнителните предимства, че е по-лесно от сгъването, а навитите на руло дрехи не са толкова склонни да се набръчкват и мачкат (така че по-малко гладене, когато разопаковате). Може да искате да инвестирате и в някои пакетни туристически сакове. Те са доста евтини и могат да бъдат всякакви размери. Те са дишащи, но с цип, позволяващи ви да се поберат повече неща, отколкото обикновено, както и да пазят нещата отделно като ризи в една, панталони в друга, бельо в друга. Това не само ви дава повече пространство, но наистина ви помага да бъдете организирани през цялото пътуване.

6.Не оставяйте лаптопа си. Всеки път, когато пътувате в самолет с лаптоп, не го оставяйте с останалата част от багажа си … винаги го третирайте като ръчен багаж. Като държите лаптопа при Вас по всяко време ще избегнете да бъде повредено чрез злоупотреба и ще ви помогне да се уверите, че личната информация, съхранявана в компютъра ви, не попада в неправилни ръце.

7.Вземете няколко найлонови торби. Празна найлонова торбичка в куфара, може да се окаже най-добрата приятелка на пътешественика! Следващият път, когато отидете в супермаркета, запазете торбите, с които сте донесли своите хранителни стоки в къщи, и ги вземете на следващото си пътуване … ще бъдете изумени колко много неща ще намерите за тях! Те са страхотни за отделяне на мръсното дрехи от чистите. Може също да използвате найлонови торби за опаковане на обувки, преди да ги хвърлите в куфар с всичките си дрехи, или да изолирате тоалетни принадлежности като шампоан и лосион, докато са опаковани (само в случай, че бутилките започнат да текат).

8.Уверете се, че може да поддържате устройствата си заредени. Предизвикателство е да зареждаш електронни устройства като мобилни телефони и PDA устройства, докато си на път. Помислете за инвестиране в преносим DC адаптер, защото работят както с по-лекия порт на автомобила, така и с изходите за DC в самолетите, ще можете да захранвате и  да бъдете свързани, без значение колко пътувате!

9.Вземете допълнителна памет за цифрова камера. Независимо дали сте на посещение при роднини или разглеждате екзотични дестинации, ваканциите са пълни с незабравими снимки … така че внимавайте да не пропуснете някои, защото сте изчерпали паметта на фотоапарата! Винаги поставяйте допълнителна карта с памет или я залепете в държача на цифровата си камера за спешни случаи. Запомнете: зашеметяващите залези и спонтанните моменти не могат да бъдат задържани за пътуване до магазина за електроника!

10.Запазете места за престой преди да тръгнете. Много по-лесно е да събирате информация и да вземате решения у дома, отколкото докато пътувате в чужбина. Ако предпочитате да не сте заключени в едно помещение (или да го видите първо), след това да го запазите, ангажирайте само първия ден като съберете подробна информация за вашите възможности, преди да ги разгледате.

11.Проучете телефонните опции, преди да тръгнете. Познаването на местните процедури за обаждания и цени може да ви спести много главоболия, ако възникне трудна ситуация, която изисква телефонни обаждания. Мобилните телефони могат да се използват за набиране на номера за спешни повиквания, както и да поддържате контакт с доверени приятели и доставчици в района или вкъщи, когато други опции за обаждане са трудни. Независимо дали наемате мобилен телефон (скъп), използвате плана си за мобилен телефон (умерено скъп), специален план за пътуване, предлаган от тази компания (по-евтин), или използвате местен предплатен план (често най-евтиния вариант), запознайте се с опциите, преди да пристигнете (и ще спестите време и риск в дългосрочен план). Винаги е добра идея да се консултирате с вашия доставчик на услуги, за да видите дали имат план за повикване / съобщения / данни и да разберете дали една от опциите им ще работи за вас. Ако имате отключен GSM мобилен телефон, който има честота, която се използва локално, тогава имате най-много възможности. Обикновено можете да използвате плана си за родна страна и да включите SIM чип от всеки местен GSM мобилен оператор. Тези чипове могат да се купят в магазините за мобилни телефони в повечето държави или по интернет преди да заминете и често предплатените планове имат фиксирани тарифи и много ниски такси за SIM чипа.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *