Как да си направим маска за лице?

Как да си направим маска за лице?

Готовите маски за лице от търговската мрежа обикновено са пълни с вредни съставки, за да се запазят в складовете и на рафтовете в магазина. Готови ли сте да изпробвате по-природосъобразни и щадящи методи?

Базови знания

Най-важното за домашните маски е те да бъдат свежи, от свежи продукти. Почти всеки плод или зеленчук съдържа благоприятни за кожата съставки. Обърнете внимание обаче, че за суха кожа са подходящи по-богатите на мазнини продукти като бананите и авокадото. За нормална кожа доматите и краставиците са идеални, защото притежават почистващо и освежаващо действие. За мазна кожа се препоръчва масло от чаено дърво и мед. От някои животински продукти като извара, яйца и кисело мляко също се получават прекрасни маски.

Не съхранявайте приготвените маски за повече от 24 часа в хладилника.

Преди да нанесете маската, кожата трябва да бъде добре почистена от грим и други замърсявания. Ако порите ви останат запълнени от грима, съставките на маската няма да могат да въздействат на кожата. Тъй като кожата около очите е много чувствителна, при нанасянето на всяка маска избягвайте тази зона.

Маска за намаляване на порите

Съставки:

2 с.л. извара

1 ч.л.  лимонов сок

Смесете изварата и сока, оставете маската да подейства за 15 минути. Измийте с топла вода. Лимоновият сок стеснява порите, а кожата изглежда по-гладка; изварата възпира изсушаването на кожата, обогатявайки я с естествени мазнини.

Маска за премахване на умората

5 ч.л утайка от кафе (можете да я вземете от филтъра на машината или от дъното на кафеварката)

1 ч.л. мед

1 ч.л. зехтин

Добре смесете всичко и нанесете върху лицето, оставете да действа за 30 минути. Внимавайте да не попадне в очите ви. За пилинг ефект можете при свалянето на маската с топла вода да масажирате лицето. Това подобрява кръвоснабдяването на кожата и го прави да изглежда по-жизнено.

Маска против суха кожа

1 с.л. зряло авокадо  (ако ви се струва, че този екзотичен продукт е прекалено ценен за една маска, го заменете с банан )

1 с.л. кисело мляко

Хомогенизирайте двата продукта и оставете за 10 минути да действа. Измийте с вода.

Маска против мазна кожа

1 яйчен белтък

3-5 капки лимонов сок

1 капка масло от чаено дърво

Смесете съставките, нанесете и оставете да действат за 20 минути. Измийте с вода.

Маска за мека кожа

5 с.л. кисело мляко

1 с.л. мед

Разбъркайте ги, нанесете върху лицето и изчакайте 15-20 минути. С козметична мокра кърпичка отстранете останалото.

Маска срещу пъпки

2 с.л. медицинска глина

Топла вода

Разтворете глината в топла вода до получаването на каша. Нанесете маската върху лицето, пропуснете устата и очите. Оставете докато изсъхне, измийте с топла вода.

Маска за изглаждане

1/3 средно голяма краставица

1 с.л. извара

Пасирайте краставицата, така че да стане на пюре и смесете с изварата. Оставете върху лицето за 20 минути, измийте с вода.

Ако имате чувствителна кожа, склонна към алергии, преди нанасяне на маската тествайте я върху малък участък от кожата ви.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.