Как да определите най – доброто време за тренировка?

Как да определите най – доброто време за тренировка?

Всяка част от деня, в която можете да се ангажирате с тренировка, е подходящо време да станете активни. Най-доброто време за упражнения е различно за всеки човек. Помислете за начина си на живот и какви цели гоните с упражнения, за да намерите подходящото време за вас.

Първа част. Отчетете факторите на начина на живот

1.Определете кога имате най-много енергия. Опитвате ли се да излезете от леглото сутрин или се събуждате енергично и готови да тръгвате? Вие сте нощен бухал и никога не си лягате преди полунощ? Щом установите какви са вашите тенденции, ще имате по-добра представа кога тялото ви е най-склонно да се упражнява.

-Ако не сте по ранното ставане, не планирайте ранна утринна тренировка. По-вероятно е да натиснете бутона за отлагане, вместо да направите тренировка.

-Пренебрегването на съня, за да тренирате, може да доведе до по-лоши резултати и да затрудни развиването на последователна практика.

2.Обмислете дневния си график. Кога сте най-натоварени? Кога планирате най-важните си задачи? Опитайте се да вместите упражненията преди или поне около тези събития, ако е възможно. Някои хора биха предпочели това да е първото, което ще направят, докато други предпочитат да го отложат до края на деня.

-Ако обикновено сте много заети след работа, може да предпочетете да се упражнявате сутрин.

-Ако вашите сутрини са забързани и имате проблеми с тръгване навреме, една вечерна тренировка може да е най-добра.

-Следобедна тренировка може да е добра, ако имате време на обяд и не искате да жертвате вечерта или сутринта.

3.Определете своите тренировъчни цели. Опитвате се да отслабнете? Опитвате ли се да подобрите ефективността си? Опитвате се да развиете една последователна рутинна процедура?

-Ако се опитвате да развиете навици, може да искате да тренирате сутрин. Хората, които се упражняват сутрин, са по-последователни. Може да не сте настроени за тренировка след дълъг ден на работа, задачи или излизане в града.

-Ако се опитвате да подобрите ефективността си, следобедното или вечерното упражнение може да е най-добро. Възможно е да сте по-малко уморени, по-бързо да реагирате и да имате повече сила и гъвкавост вечер.

-Ако се опитвате да отслабнете, може да искате да се упражнявате сутрин преди да ядете. Когато тренирате на гладно, тялото ви е по-вероятно да използва мазнини вместо въглехидрати за енергия.

4.Фактор местоположение на вашето рутинно упражнение. Къщата ви осигурява най-гъвкавите условия за време, ако притежавате фитнес оборудване, но ако имате фитнес надолу по улицата или по маршрута към работа, така ще ви бъде по-удобно да вместите тренировка.

-Ако имате фитнес зала на място във вашата работа или в училище, следобедните и вечерните тренировки може да са най-удобни за вас.

-Фитнес DVD-та и видеоклипове са други удобни условия в дома.

5.Експериментирайте с двете сутрешни и вечерни тренировки. Започнете да работите в различни часове на деня, за да видите как се чувствате и да намерите времето, което работи най-добре с вашия график. Водете дневник за тренировки, който да ви помага да оценявате всеки път. Задайте си няколко въпроса, като:

Как се чувствах?

Дали имах проблем да заспя?

Уморен ли съм през целия ден?

Представям ли се по-добре сутрин или през нощта?

Чувствам ли се по-енергично? Усещам ли слабост?

Втора част. Тренировка сутрин

1.Претеглете плюсовете и минусите. Сутрешните тренировки са свързани с понижаване на кръвното налягане, по-добро качество на съня, по-високи енергийни нива през целия ден и повишена умствена бдителност; Обаче, ще трябва да се събудите по-рано от обикновено и да имате ниска енергия, ако не ядете, преди да тренирате.

-Ако планирате да тренирате във фитнес залата, ще има по-малко хора в залата, ако отидете сутрин.

-Хората, които се упражняват сутрин, също са склонни след тренировката да приемат със здравословна закуска и много вода. Това може да ви създаде отличен старт за деня.

2.Спете в дрехите Ви за тренировка. Екипът за тренировки обикновено е удобен. Сънят в тях може да ви мотивира да се стартирате тренировка веднага щом се събудите. Ако не искате да спите в тях, просто пригответе дрехите си, за да може да се измъкнете от леглото и да се облечете.

-Ако тренирате във фитнес залата и планирате да се облечете там, пригответе спортния си сак от вечерта, за да можете просто да го вземете и да излезете навън.

3.Приспособете режима си за сън. Опитайте да се събудите 30 до 60 минути по-рано от обичайното, за да вместите тренировка. Може да се наложи да отидете да спите малко по-рано, за да свикнете с новото време за събуждане. Ако тренирате във фитнес залата, отчетете времето си за пътуване до там.

-Оставете допълнителни 5 или 10 минути за загрявка. Вашата телесна температура е по-ниска сутрин. Ако не затоплите тялото си, по-вероятно е да се нараните.

-Ако обикновено не ядете сутрин, добавете допълнително време за закуска. Вашето тяло се нуждае от храна, за да се възстанови от упражнението.

Трета част. Тренировка вечер

1.Отчетете плюсовете и минусите. Ако се фокусирате върху увеличаване на мускулна сила и маса, една вечерна тренировка може да е най-добра. Вие сте яли през целия ден, така че тялото ви има много гориво и мускулите ви са топли. От друга страна обаче, вечерните тренировки могат лесно да се отстранят. Ако имате много ангажименти или обикновено сте уморени в края на деня, ще бъде трудно намерите време или енергия за упражнения.

-По-малко вероятно е да се нараните по време на вечерна тренировка, защото мускулите и ставите ви работят цял ден.

-Ако планирате да тренирате във фитнес залата или извън нея, отбележете кога затваря зала и колко дневна светлина ще имате вечерта.

2.Обърнете внимание на това, колко добре спите. Вечерната тренировка помага на някои хора да заспят, докато на другите дава енергия. Вечерната тренировка може да ви помогне да спите непробудно през нощта. От друга страна, тренировката с висока интензивност може да ви накара да сте по-бдителни и да имате затруднения при заспиване.

-Ако установите, че имате проблеми със съня през нощта, йога упражнения или разтягане могат да ви помогнат да се отпуснете.

-Може да запазите вечерните тренировки за упражнения с ниска интензивност (напр. ходене, йога, разтягане) и да правите тренировки с висока интензивност (т.е. бягане, колоездене) сутрин.

3.Приспособете режима си за хранене. Отнема от два до три часа на Вашето тяло, за да смели храната и абсорбира хранителни вещества. Яжте лека закуска преди тренировката и вечеряйте, когато свършите. Ако искате първо да ядете вечеря, яжте по-рано, отколкото обикновено.

-Храни като бял ориз, макаронени изделия, хляб и картофи стимулират съня. Яжте ги най-малко един час, преди да планирате да си легнете. Ако планирате да си легнете в 11:00 ч., Трябва да ядете преди 22:00 часа.

– Консумацията на пуешко месо и / или тиквени семки също може да ви помогне да спите.

4.Не жертвайте съня. Опитайте се да завършите тренировката си около два часа, преди да е време да си легнете. Това ще даде на тялото ви време, за да разпусне. Например, ако планирате да си легнете в 23:00 ч., приключете тренировката до 21:00 часа.

-Нивата на мелатонин (т.е. хормона, който ви кара да сънувате) достигат връх около 22:00 ч. Вашата тренировка и форма може да страдат, ако сте уморени и упражнявате толкова късно.

-Сънят е също толкова важен, колкото тренировката и помага на тялото ви да се възстанови след това.

 

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *