Как да направите преспапие у дома?

Как да направите преспапие у дома?

Преспапиетата са страхотен подарък, но ако искате нещо по-лично? Независимо дали искате да украсите своя дом или да дадет подарък, ръчно приготвеното преспапие може да бъде лесен, целенасочен и евтин подарък. И може би вече имате всичко, от което се нуждаете у дома!

Първа част. Планиране на вашия снежен глобус

1.Изберете тема. Ако искате да е свързано с Коледа, може да Ви свърши работа снежен човек или елха. Ако подаръкът е за рожден ден, опитайте с малка играчка. Ако искате да  персонализирате преспапие опитайте със силно ламинирана снимка, залепена за корк или друга основа.

Уверете се, че фигурката е водоустойчива и се вмества в капака на буркана и вътре в буркана. Уверете се, че има гладка повърхност, за която да се залепи.

Керамика или пластмаса са добър вариант. Ако не сте сигурни, поставете фигурата си в купа с вода за няколко часа и вижте дали ще се случи нещо.

Може също така да направите своя собствена фигура от глина. Лесно е да се намери в занаятчийските магазини и се предлага в различни цветове.

2.Намерете добър буркан. Всеки размер може да свърши работа, от бурканче за бебешка храна до буркан със сос от спагети и дори голям буркан. Уверете се, че няма пукнатини и че 490cb6c6518a59468989f8af8b801219може да бъде плътно затворен.

Изпробвайте капачката на буркана. Напълнете го с вода, затворете го плътно и го обърнете – нищо не трябва да изтече.

Измийте буркана с гореща, сапунена вода, отстранете етикетите или лепилото, които остават, и се уверете, че е напълно сух, преди да продължите.

Ще ви трябва и място, където вашето творение може да изсъхне за една нощ.

Щом изберете фигура и буркан, опитайте да го поставите в различни позиции, за да разберете как изглежда най-добре и на коя страна ще го залепите.

3.Съберете вашите материали. Повечето занаятчийски магазини или общи търговци на дребно ще имат всичко, което нямате вкъщи. Освен бурканче и фигурка, ще трябва и:

-Водоустойчиво или епоксидно лепило

-Блясък или изкуствен сняг

-Бутилирана вода

-Глицерин или бебешко олио (по желание, сгъстява водата и “снегът” пада по-бавно)

Втора част. Сглобяване на преспапието

1.Позиционирайте фигурката. Вземете капака на буркана и изберете къде да поставите фигурката. Поставете я в различни позиции и вижте как ще стои бурканът отгоре. След като изберете позиция, нанесете лепилото върху дъното на фигурата. След това натиснете фигурата върху капака и задръжте за около 2-5 секунди в зависимост от размера.DSC_0009-682x1024

2.Оставете да изсъхне. Може да отнеме до 24 часа, но проверете опаковката на лепилото за времето за изсъхване. Намерете безопасно място, където да оставите фигурката да изсъхне. Уверете се, че фигурата на капака ви е хубава и подсигурена, преди да продължите.

3.Напълнете буркана с вода. Бутилираната вода е идеална и ще бъде по-прозрачна и чиста. Оставете малко място в буркана за глицерин, блясък и фигуркатаDSC_0016-682x1024

4.Добавете глицерина. Използвайте няколко капки до една чаена лъжичка, в зависимост от това колко голяма е бурканчето ви. Глицеринът е по избор, но ще позволи на вашия блясък или “сняг” да пада по-бавно. Бебешкото олио може да свърши същата работа.

5.Сипете малко блясък. Използвайте пластмасов блясък, поръсете 1-2 супени лъжици във водата. Може да използвате повече за по-голям буркан, но не прекалявайте, или вашият снежен свят ще изглежда мъгляв. Използвайте лъжица с дълга дръжка, за да се разбърка добре.DSC_0021-1024x1024

6.Завъртете капака. Придържайте стъкления буркан и просто поставете капака върху горната част на буркана и го затворете. Ако има някаква допълнителна вода, тя може да изтече малко, но това е нормално. Обърнете го леко и вижте дали има течове. Проверете дали има допълнително място в горната част, обърнете буркана отново и добавете още малко вода, ако е необходимо.

Оставете го да стои няколко дни, за да се уверите, че няма течове или други проблеми. След като сте сигурни, че всичко е наред, може да залепите буркана, затваряйки го с епоксидно или горещо лепило.

7.Разклатете го. Разклатете леко преспапието и се насладете на творението си! Поставете го на перваз, лавица или накъде, където искате да се вижда творбата Ви.diy_bell_jar_snow_globes_horiz

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *