Как да ядем с пръчици?

Как да ядем с пръчици?

Много са любителите на китайската храна, но много малко могат да боравят умело с пръчиците, а за любителите на суши вилицата не е добра алтернатива. Време е да опознаете нравите и похватите на икономическите гиганти от Изтока.

staebchen

1. Поставете първата пръчица между палеца и  показалеца, на върха на безименния пръст. С лек натиск палецът поддържа пръчицата в неподвижно състояние. Помогнете си със средния пръст, за да наместите добре първата пръчица.

2. Втората пръчица се поставя под върха на показалеца и се обляга на средния пръст.

3. Пръчиците се разтварят като се движи само горната. По време на боравенето средният пръст може да попадне между двете пръчици, а движението на горната  да се осъществява от показалеца, докато палецът я поддържа.

Упражнявайте се като хващате предмети с различна големина и форма.Продуктите в китайските ястия се режат и оформят по такъв начин, че да е възможно хващането им с пръчици.

За пръчиците

Има доказателства за използването на тези прибори в Китай още 1500 г. пр. Хр., а чрез будистките монаси те са пренесени в Япония и Корея. Традиционно в Китай пръчиците са се правели от бамбук, но има и от други материали – дърво, метал, керамика, пластмаса. За да се щадят бамбуковите кори и природата изобщо, се призовава да се използват пръчки за многократна употреба.

Етикеция

В Европа знаем, че вилицата се държи в лявата ръка, а ножът в дясната; възпитаният обляга само китките си на масата, не издава неприятни звуци като сърбане, оригване и други; на изисканите вечери има прибори за всяко ястие. Не се възмущавайте, че и в Далечния Изток имат свой етикет. Използвайте пръчиците само за ядене, не си играйте с тях, не сочете, не бодете храната, не ги хващайте по една във всяка ръка. Когато не боравите с тях, в абсолютно никакъв случай не ги забождайте в ориза, никога не биват да стоят във вертикално състояние. Причината? Как гледате на някой, който слага четен брой цветя на масата? Може повечето съвременни хора да не са толкова суеверни, но навсякъде по света асоциациите със смърт по време на хранене не са никак приятни. Забитите в ориза клечки веднага предизвикват асоциация с ароматните пръчици, използвани по време на траурни служби. Затова, когато не ядете ги поставяйте в хоризонтално положение до чинийката или отгоре на ръба й. Ако сътрапезниците издават звуци като сърбане например, не гледайте с лошо око. Това не се смята за липса на култура, даже изразява задоволство от храната. Неприемливо е да кихате или да почиствате носа си, понеже това показва неуважение към правото на другите да останат здрави. Ако ви се наложи, станете от масата.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *