Как да планираш градината, когато имаш куче?

Как да планираш градината, когато имаш куче?

Кучетата могат да бъдат най-лошият враг на градината, но не е задължително да избирате едното или другото. Избирайки нетоксични градински химикали, можете да се уверите, че Вашата градина е безопасно място за Вашето куче. Освен това, като планирате специфични зони за кучето, разделителни бариери и инсталирате съоръжения като маркиращи стълбове и пясъчници, можете да превърнете градината си в истински кучешки курорт, където Вашето куче ще обича да се отпусне и да играе.

В един перфектен свят, кучето Ви няма да докосне, да не говорим да изяде, някое от Вашите градински растения, но за всеки случай, изберете цветя, които са напълно безопасни за домашните Ви любимци, като ирис на пеперуда и рози. За разлика от тях, избягвайте цветя като, рододендрон, азалии, лилия и всичко от семейството на маслодайна копка.

Проверете в този списък на ASPCA кои растения са токсични за кучета: http://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/dogs-plant-list

Засадете безопасни плодове и зеленчуци, като краставици, моркови и ягоди. Отглеждане на вкусни плодове и зеленчуци във Вашата градина е чудесен начин да направите първа стъпка към здравословно хранене с пресни продукти. Уверете се, че промените в здравословния начин на живот са безопасни за вашето куче, като използвате само растения, които са безопасни за консумация и от куче. Например, броколи, целина, боровинките, крушите, прасковите и ябълките са безопасни варианти. Избягвайте зеленчуци, като чесън и лук, както и грозде, гъби, аспержи и череши, тъй като те са токсични за кучета.

Напълнете градината си с билки. Кулинарни билки, като риган, мащерка, розмарин и магданоз, са безопасни за кучето. Те също така излъчват силни вкусове и миризми, така че Вашето куче е малко вероятно да ги намери за привлекателни. Същото важи и за аромати, като лавандула и пчелен балсам, така че се колебайте да напълнете градината си с толкова ароматна флора, колкото искате.

Картофите, доматите и патладжаните са безопасни за консумацията на кучета, но листата им съдържат потенциално вредни химикали като соланин и томатин. Макар да е малко вероятно кучето ви да се изкуши точно от тези листни части, трябва да обърнете специално внимание, когато включите тези плодове и зеленчуци във вашата градина. Можете да вземете специални мерки за безопасност с тези растения, като поставите ограждение срещу домашни любимци, или ги засадите в повдигнати контейнери.

Макар и особено ефективни при унищожаването на нежелани вредители в градината, химически пестициди като металдехид са опасни за кучетата. Вместо да използвате тези вредни решения, изберете естествени  разтвори, които ще помогнат за отблъскване и контрол на вредителите, без да представляват опасност за здравето на вашето куче. Можете също така да направите нетоксичен, домашен разтвор чрез смесване на ½ чаша течен сапун за миене на съдове, две супени лъжици амоняк и пет до седем чаши вода.

За да държите кучето си далеч от определени части на градината, напръскайте растенията с оцет. Благодарение на острия и силен мирис, оцетът действа като естествен, безопасен възпиращ ефект за кучета и други домашни любимци. Като допълнителен бонус оцетът също така ще прогони лишеи и насекоми. Поръсете черен пипер на прах или червен пипер на люспи около вашите растения. Кучетата намират остри, горчиви или пикантни вкусове за неприятни. Ако Вашето куче свърже тези неприятни вкусове с градинската ви растителност, то ще избягва Вашите растения без помощта на външна бариера или химическо решение.

Изградете бариера около деликатните растения. Ако кучето Ви страстно обича да копае дупки, трябва да инсталирате трайна физическа бариера около уязвимата растителност. Можете да използвате дървена или метална градинска ограда или да засадите редица бодливи растения, като розови храсти или клони, за да държите любопитни кучешки муцуни и лапи настрани. Обособете пясъчна кутия, където кучето ви може да копае. Кучетата обичат да копаят по много причини: те биха могли да бъдат прегрявани и да търсят по-хладна почва, да търсят животни, обитаващи земята или други ястия, които се опитват да облекчат безпокойството, или тунелите като начин на бягство. Ако кучето ви обича да копае, дайте му добро място, за да се отдадете на тази дейност, вместо просто да го обезкуражавате да копае навсякъде в градината.

Инсталирайте маркиращ пост за кучето си, за да се облекчава. Благодарение на високата концентрация на азот и соли, урината на кучетата може да предизвика неприятни кафяви петна в тревата и да повреди градинските растения. Можете да сведете до минимум тези щети, като създадете определена площ в градината, където вашето куче да може да се освободи.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *