Как да се подготвим за преход в планината?

Как да се подготвим за преход в планината?

     Походите в планината винаги са незабравими.

Когато тръгват на преход в планината, в доста от случаите туристите се оказват неподготвени за това, което ги очаква. Някой път маршрутът се оказва по-тежък, отколкото са очаквали, друг път екипировката им не е подходяща, а понякога хората просто не са във форма за натоварването, което трябва да понесат. Природата често поднася изненади,затова е добре да сте подготвени.

shutterstock_13588438.1

 

1. В първия случай може би най-добре ще е да съберете повечко информация за маршрута преди да тръгнете. И то от възможно повече източници. Почти няма маршрут в нашите планини, за който да не намерите информация в Интернет. Има туристически блогове, форуми и какви ли не още източници в мрежата, където може да прочетете за мястото, за което сте се запътили и да съберете впечатления.

Другия начин да съберете информация е като говорите лично с хора, които са правили този преход. И този начин бихме ви препоръчали като по-добър. Първо, защото когато познавате човека, знаете дали може да му имате доверие и доколко. И второ, в един такъв разговор обикновено изникват и други въпроси, различни от предварително планираните от вас. Така че ако може да проведете такива разговори и с повече такива хора, това е най-добрият вариант.

 

 

2.  Идваме на проблема с неподходящата екипировка. В 90% от случаите този проблем съществува, защо, когато купуваме туристическа екипировка, гледаме да спестим някой друг лев. Което е нормално. Купуваме туристически обувки, които са предназначени за лятото, а искаме да ги използваме и зимата. Взимаме си по-евтината палатка и после оставаме „мокро“ изненадани, когато завали дъжд и тя пропуска. Да не говорим, че призори в планината само росата, която се образува е такава, че все едно е валяло

lomer-patagonia-mtx-ultra-2–  Обувки: обувките са една от най- важните части в екипировката на всеки турист. Затова на пазара има цели компании, които разработват специални планински обувки. те обаче имат висока цена, която налага намирането на по – евтина алтернатива. Важен критерий е вида на подметките- редно е да са по -плътни със стабилни грайфери. Те трябва да бъдат високи и да обхващат глезена, като по този начин го защитават от нараняване.

 

 

 

 

 

 

– Раница и облекло: Най- важното е раницата да бъде удобна и да пасва на гърба и раменете. Задължително трябва да има колан за кръста, който да разпределя тежестта на товара.Неписаното правило гласи, че тежестта на товара не трябва да надхвърля 20% от теглото на преносителят, този лимит обаче не е пречка, ако обема се използва рационално. Затова няколко дни преди похода съставете списък с най – необходимото. За летните преходи може да подготвите тениска с шорти, а за хладните вечери е редно да се вземат дълги панталони и плътни (полар) блузи и горнища. Добре е блузите да са с цип, за да се улесни регулирането на телесната температура в движение. Независимо от прогнозата на времето трябва да се носи дъждобран, яке срещу вятър и дъжд, също така бельо и чорапи.

Campingrocks-nov-showroom-9                                                1456392265868204585

 

  1. Важна част от подготовката е храната

В планината е удачно да се носи предимно питателна храна. При тежки походи тялото обикновено бърза да компенсира загубите на енергия през първите няколко дни на натоварвнето и в тези случай човек се храни повече. На повечето функциониращи хижи и заслони се предлага храна, също така и нощувки. Освен това не всички продукти са подходящи за носене в раница. консервите са добър вариант за обяд и вечеря. Най – добре е да бъдат в малки разфасовки, за да не тежат. Удачен вариант са: вакуумираните колбаси,хляб, както и твърдо сирене, зърнени закуски, кроасани, ядки и др.
Най – добре е всеки участник в похода да носи поне 2л вода, алкохолът не се препоръчва, тъй като обезводнява организма, но може да послужи за дефинфекция.

camping-cooking-fire                                     grid-cell-21555-1404241379-120

 

  1. Спални пособия

В случай, че сте решили да прекарате нощта извън хижи и заслони, имате нужда от спален чувал и палатка. На пазара се предлагат различни туристически завивки.  За да гарантирате удобството си през нощта е редно да проверите до какви температури устоява конкретния спален чувал.  Най – удачния избор са двуслойните палатки, които могат да посрещнат всякакви метеорологични условия, като в нея може да поставите надуваем дюшек.

 

camping

 

  1. Полезни вещи

На първо място трябва да съдържа медикаменти: аспирин, витамини, хапчета срещу диария, главобол и алергии, добре е да вземете ментови бонбони за гърло, лейкопласт. естествено трябва да се добавят, чиста кърпа, кремове срещу слънчеви изгаряния, сапун, четка за зъби, тоалетна хартия, челник (фенер). В случай, че ще готвите на открито е необходимо да вземете със себе си малък газов котлон, запалка (кибрит), сгъваеми прибори за хранене, нож.

При проблем в коленете щеките за ходене са удобна помощ, не забравяйте джи пи ес устройство, заредете добре Вашият телефон.

trekking-gears-list                              trekneat2

 

Не бива да забравяте и правилата за поведение в планината: Внимавайте с открития огън и винаги почиствайте боклуците си.

 

Приятен път !

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *