Как да се подготвим за рафтинг?

Как да се подготвим за рафтинг?

РЕФЕКТИВНО ПОСТОЯНСТВО

Рафтингът е чудесен начин за умствена релаксация и увеличаване на адреналина. Това е чудесно предложение за практикуване на групов спорт и отборно забавление. Тя дава енергия и положителни емоции. Рафтингът ви помага да изчистите ума си от стреса, да се срещнете с нови хора и да изпитате ново усещане. Рафтингът е подходящ за хора от всички възрасти.

 

Преди екипажът да влезе в реката, инструкторът ги информира подробно за безопасността по отношение на това как да действат в бързо протичащи реки. Включва как да се спускаме, как да реагираме на команди, как да плуваме и какво може да се случи във водата. Много важна е координацията на екипажа, тъй като балансът на лодката в дивата вода трябва да се поддържа от синхронизиращите гребла. Екипажът е движещата сила, водачът е командирът на рафта. Ръководството стои на кърмата на лодката с най-голямата гребло и дава инструкции на останалата част от екипажа. Някои от командите, които той дава са: “напред”, “назад”, “стоп”, “наляво напред, назад назад”, “право напред, ляво назад” и “клонове “. В позиция “салфетка” стойте на гърба с краката си надолу по течението, краката трябва да са над водата, но ръцете са разположени за баланс. По този начин можете да видите какво се случва пред вас и можете да отговорите по адекватен начин.

ИСТОРИЯ НА РАФТИНГА

Рафтингът идва от английската дума “рафт”, което означава сал. Известен също като “бял воден рафтинг”, поради цвета на пенещите води, които се спускат от реката. Прототипът на този спорт е роден в Северна Америка още през ХVІІІ век, когато местните дърводобива изпращат трупи надолу по реката, за да спестят от транспортните разходи. Началото е официално считано за далечна 1811 г., когато е първият документиран опит да се построи река Змий в Уайоминг, САЩ. Малко по-късно, около 1840 г., дойде каучуковият рафт, чиито бащи се смятат за Джон Фремонт и Хорас Ден. Тъй като те бяха част от армията на САЩ, тяхното изобретение било необходимо за война, а не за развлекателни цели. Само в средата на ХХ век рафтингът се превръща в екстремен спорт и започва да печели популярност. През 1972 г. е включена в Олимпийските игри в Мюнхен.

ОБОРУДВАНЕ ЗА РЕФОРМИРАНЕ В БЪЛГАРИЯ

 

Включва неопренови обувки, неопренови ботуши, спасителна жилетка, каска и лично флотационно устройство (жилетка). Те са задължителна част от всяко рафтинг пътуване. Якетата и каските, които веднъж са облечени, не трябва да се отстраняват в реката. Неопрена е вид синтетичен каучук. Патентованата марка е компанията DuPont. Тя е създадена през 1930 година. Тя обикновено е черна на цвят. Водоустойчиви, еластични и меки  – всички тези качества го правят подходящ за производство на екипировка за гмуркане и рафтинг. На практика, като спален чувал, Той не създава топлина, а изолира топлината на тялото. Между кожата и неопрена остава тънък филм с вода, който се затопля от тялото и пренася топлината от топлите части на тялото към студа.

ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ

Съвременният сал е надуваема лодка, състояща се от много трайни многопластови гумирани (Hypalon) или винилови тъкани (PVC) с няколко независими въздушни камери. Типичните дължини варират от 6 м (с ширина 2,5 м (8 фута)) до много преносими едноплодни салове, които могат да са едва 1,5 м (4,9 фута) и да тежат само 4 Паунда (1,8 kg). Плавателните съдове се предлагат в няколко различни форми. В Европа и Австралия, най-често срещан е симетричният сал, който се задвижва с двойна перка на кърмата. Други типове са асиметричният плавателен съд, симетричният сал с централен кормило (гребла) и кърмовите лапи с оребната рамка, разположена в задната част на сала. Плавателните съдове обикновено се задвижват с обикновени гребла и гребла и обикновено държат от 4 до 12 души. В Русия, саловете често са ръчно изработени и често са катамарански с два надуваеми тръби, прикрепени към рамка; Двойки лодки навигират върху тези салове. Катамаранските салове станаха популярни и в западните щати, но обикновено се надуват, вместо да се ловуват.

РАБОТНА БЕЗОПАСНОСТ

 

Най-общо е препоръчително да обсъждате мерки за безопасност с рафтинг клуб преди спускане. Използваното оборудване и квалификацията на инструкторите и ръководствата за рафтинг са основна информация, която трябва да се има предвид. Подобно на повечето спортове на открито, рафтингът като цяло стана по-безопасен през годините. Експертизата в спорта се е увеличила и оборудването е станало по-специализирано и повишено в качеството. В резултат на това, рейтингът на трудностите на повечето речни писти се промени. Класически пример ще бъде река Колорадо в Големия каньон, който е погълнал цели експедиции в миналото, оставяйки само фрагменти от лодки. За разлика от това, той се управлява безопасно от търговски ателиета стотици пъти всяка година с относително необучени пътници.

 

Рисковете при рафтинг с бяла вода произтичат както от риска, така и от неправилното поведение. Някои характеристики на реките са по същество опасни и са останали постоянно, независимо от времето. Те включват “хидравлика на палубата”, “цедилки” (например паднали дървета), язовири (особено язовири с ниско ниво на глави, които са склонни да произвеждат хидравлика на стърчащата вода), подбити скали и, разбира се, опасно високи водопади. Рафтингът с опитни водачи е най-безопасният начин да избегнете подобни функции. Дори в безопасни зони обаче движещата се вода винаги може да представлява риск. Безотговорното поведение, свързано с рафтинг, докато е в нетрезво състояние, също е допринесло за много инциденти. Сега един ден хиляди хора безопасно се радват на рафтинг всяка година.

ЗАОБИКАЛЯЩА СРЕДА

 

Както всички дейности на открито, рафтингът трябва да балансира използването на природата и опазването на реките като естествен ресурс и местообитание. Рафтингът допринася за икономиката на много региони, което на свой ред може да допринесе за опазването на реките от водноелектрически централи за производство на електроенергия. Хората, които пръв усещат красотата на реката, която иначе би била безразлична към проблемите на околната среда, може да спечели силно желание да опази и запази тази област поради положителния опит.

РАФТИНГ В БЪЛГАРИЯ

Само преди няколко години спортът беше неизвестен за България.  Рафтинг сезон започва в началото на март и завършва през юни или юли, когато нивото на водата падне. Най-предпочитан за рафтинг в България е леглото на река Струма, която има две писти – отгоре и отдолу. Дължината му е около 12 километра и степента на трудност е 2-4. Други места за рафтинг са нашите реки Арда, Места, Искър.Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *