Как се прави лате макиато без машина?

Как се прави лате макиато без машина?

Желаете да си направите лате макиато, но машината ви няма такава функция или изобщо нямате машина?

Ще ви успокоим, че това е възможно и без високотехнологични пособия, все пак тази напитка представлява обикновено еспресо, покрито с млечна пяна. Но и тук си има майсторлък – отделните пластове не бива да се смесват едни с други. Трите отличителни пласта на лате макиато са – първият пласт е млякото, вторият – кафето, третият – млечната пяна.

Необходими пособия

За производството на домашно лате макиато ще ви бъдат необходими: малка тенджера или дълбок тиган, телена бъркалка, малка каничка за мляко и чаша за кафето, която да може да издържи високата температура.

Приготвяне на пяната

Изсипете млякото в тенджерата и го загрейте на не много силен огън, постоянно бъркайте до получаването на пяна. Съществуват и бъркалки с моторче, които ще ви улеснят и ще съкратят времето за приготвяне. Получената пяна изсипете с малък черпак в чашата за макиато, не се притеснявайте, ако влезе и течно мляко – то образува първия слой от макиатото. Изчакайте пяната да се спусне към дъното, ако не – сипете още малко течно мляко.

Добавяне на еспресо

Време е да приготвите еспресото. Ако нямате машина, го направете в кафеварка. Не прибавяйте към него ароматни сиропи и не използвайте безкофеиново кафе, тъй като така кафето ще стане по-тежко от млякото и няма да се образуват красиви пластове.

Изсипете кафето в средата млякото, правете това много бавно и на тънка струйка, така че да не разрушавате пяната. Ако сте достатъчно внимателни, в средата ще се образува само малка точка от кафе и красиви пластове. Може да поръсите пяната с какао, да сипете някакъв сироп (шоколадов, лешников, ванилов), но такова количество, че да не попада пласт по-надолу, в кафето.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.