Как да изберете растения за градината?

Как да изберете растения за градината?

За начинаещите градинари, “правилата” за това какво да засаждат, кога и къде могат да бъдат толкова объркващи, че да обезсърчат още в началото. Следвайки някои прости стъпки, ще увеличите шансовете за успех.

Стъпки

1.Изберете вида градинарство, от който се интересувате. Отглеждането на цветя, декоративни растения или зеленчуци всички следват основните принципи, а изборът на това, кое ще засадите, зависи от вас.

2.Говорете с хора в квартала, които се справят успешно в своята градина. Дори и да не са Ви близки приятели, повечето хоби градинари обичат да “показват своето”.

3.Проверете телефонния указател за държавни услуги. В отдел “Земеделие” обикновено разполагат със Службата за разширяване на селското стопанство и тези хора са там, за да ви помогнат да отговорите на конкретни въпроси, свързани с градинарството. Често те могат да дадат актуални съвети относно местните условия, сезона на отглеждане и успешните сортове растения.

4.Опитайте това, което ви харесва. Дините и доматите се предлагат не само в стандартните червени цветове, затова, ако искате жълт, опитайте с жълто. Същото се отнася за боб и грах, с наличие на “храстови” или катерещи сортове.

5.Проверете за различни размери. Много растителни видове имат сортове „джудже“, които заемат много по-малко пространство.

6.Помислете за местоположението на вашата градина. Растенията се различават значително в количеството слънце, което могат да понесат или изискват, и тази информация ще ви помогне да решите какво да купите. Домати и много листни зеленчуци просто няма да процъфтяват без достатъчно слънце.

7.Отидете до близкия градински център, те обикновено имат доста добър избор, подходящ за Вашия район и за сезона, в който сте. Градинските центрове и големите вериги магазини с Отдел Градина са добри места за посещение, често предлагащи по-добър избор и по-информиран съвет, но обикновено на по-висока цена.

8.Разгледайте наоколо, като погледнете етикетите на растенията, може да ви заинтересуват да опитате. По принцип те ще имат информация за растението, включително името му, температурната зона, за която е подходящо и количеството слънце, което предпочита.

9.Изберете няколко “стартиращи контейнера“, които искате да опитате, потърсете здрави растения с добър размер в съотношение със съда. Големите растения в малки контейнери вероятно ще бъдат “обвързани с корена” – състояние, при което корените са затворени в контейнера, тъй като те са просто заплетена маса, която няма да процъфтява, докогато не бъде засадена в почвата на вашата градина.

10.Потърсете семена, ако идеята за засаждане “от нулата” ви интересува. Индивидуално опакован сорт семена ще съдържа информация върху етикета за сезона на засаждане, разстоянието между семената и дълбочината за засаждане, както и изискванията за слънцето, почвата и дренажа.

11.Започнете в малък мащаб, не зареждайте кошницата за пазаруване на първото посещение в магазина.

12.Прегледайте зоната за тор в магазина и проверете наличните подобрения за почвата. Тук трябва да се каже, че ще са необходими някои догадки, освен ако не се консултирате с някой, запознат с конкретните ви условия за отглеждане. Добавянето на компостиран органичен почвен подобрител е по-полезно в пясъчна или глинеста почва, където богатата иглолистна почва не би изисквала много, ако има такива, но въпреки това не би трябвало да го нарани. Торът, от друга страна, може да има по-драматични ефекти, а не винаги по положителен начин. Твърде много азот върху бобовите растения (боб и грах), например, може да предизвика огромен растеж на листа с малко плодове, така че ако не сте сигурни, оставете изборът на тор за по-късно.

13.Изберете мястото за градината си, като я държите настрана от често използваните площи на двора. Ъглите, особено тези с малка сянка, са сравнително сигурен залог и косенето по-късно в градината ще бъде по-лесно.

14.Използвайки лопата, обърнете почвата, като разкопавате и разбивате купчинките, след което ги изхвърлете обратно в дупката. Повтаряйки това, докато достатъчно голяма площ за вашите цели е обработена.

15.Отстранете всички вегетативни остатъци, като корени, клони, листа, тромави треви и такива, които се отклоняват от почвата.

16.Добавете някакви подобрители към почвата (компост и др.) и ги поставете в горните 4 или 5 инча (10,2 или 12,7 cm) почва.

17.Направете редици, обикновено на разстояние около 3 фута (0,9 м) в своята нова “градина”, а ако използвате разсад, отглеждан в контейнери, изкопайте дупки за всеки един от тях. По-добре е да ги оставите на малко по-широко, отколкото да се сблъскат по-късно, докато растат. За растенията, които се отглеждат в торфена чаша, можете да разкъсате “чашата” около корените на растението и да залепите цялата бъркотия в земята, но за пластмасови контейнери, ще трябва да извадите контейнера преди засаждането.

18.Поставете растението си в дупката, като държите около най-долната част на стеблото или малко по-ниско от почвата около него. Ако има прекалено разклонение или листа, някои растения се възползват от “подрязване” или отстраняване на част от този растеж, което оставя корени да поддържат по-малко маса, докато не бъдат напълно установени.

19.Изкопайте редове, ако сте купили семена. Това може да се направи с лопатка, мотика или друг инструмент, като го плъзнете през почвата, създавайки малка “бразда” в него.

20.Поставете семената в тази бразда на разстояние, препоръчано на опаковката за семена. Много от обикновените градински семена имат препоръчителна дълбочина на засаждане от 1/2 инча (1,3 см), а ако почвата се държи влажна, докато растението израсне и постави корен, то трябва да свърши работа. Обърнете внимание, когато покривате семената в браздата, да не запечатвате почвата твърде плътно, но все пак трябва да бъдат добре покрити.

21.Поливайте Вашите нови растения или семена леко, и доста често, в зависимост от наличната почвена влага за първата седмица или две. Когато растенията са установени или семената са нагоре и се разрастват, намалете честотата на поливане и увеличете дълбочината на водата, за да насърчите корените да растат достатъчно дълбоки, за да поддържат растението, когато то се развие.

22.Преглеждайте новите си растения за здрав вид. Пожълтяването или потъмняването на листата може да покаже необходимостта от тор, ако почвата е лоша. За начинаещи градинари, смесеният разтворим тор може да бъде по-добър от изчисляването или опитването да се разберат съотношенията на насипен материал от търговски тип. Трябва да обърнете внимание, че продуктът, който използвате, съдържа микронутриенти и микроелементи, като мед, цинк и желязо, които са от съществено значение за здравите растения.

23.Внимавайте за хищници. Те включват всичко от гъсеници до зайци и дори елени, като на всички от тях може да им допадне новата Ви реколта. За съжаление, тази статия не може да покрие всички възможности, но ако видите листа, които са били изядение или имат дупчици по тях, ще трябва да решите този проблем.

24.Поддържайте почвата около вашите растения чисти и без плевели, колкото можете. Торът ще помогне, въпреки че някои растения могат да имат проблеми, ако се използва прекалено много тор или влажността е твърде висока във вашето местонахождение.

25.Водете записки на вашите усилия. Ако откриете, че един специфичен сор боб или домати е по-успешен за вас, ще искате да се върнете отново към него през следващата година.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *