Как да заснемете фотография в дивата природа?

Как да заснемете фотография в дивата природа?

Снимането на дивата природа е една от най-сложните области на фотографията. Многообразието от обекти и явления, а също и високите съвременни изисквания за качество на снимките водят към тясна специализация на фотографите.

 

 

 

 

1 Запишете се на курс за Фотография  или отидете на семинар за фотография.

 

 

 

 

2 Уверете се, че имате добро оборудване:

        Избор на правилния обектив

  • Имате нужда от обектив, който ще ви приближи, без да обезпокоявате обекта? Затова е подходящ обектив с фокусно разстояние 400 mm или повече, тъй като той ви позволява да запълните кадъра, без да се налага да се приближавате.
  • Бързо ли се движи обектът ви? Ако е така, ще имате нужда от голям отвор на диафрагмата , за да се възползвате максимално от наличната светлина, което ще ви позволи да увеличите скоростта на затвора. По-големите отвори на диафрагмата се срещат при обективите с фиксирано фокусно разстояние.
  • Искате ли да можете да променяте бързо своята композиция, без да се движите? Ако това е така, тогава трябва да изберете вариообектив в диапазона 100 mm до 400 mm, за да имате повече гъвкавост при композирането, без да сменяте обектива или да се приближавате до обекта.

         Статив

Колкото по-голямо е фокусното разстояние, толкова по-вероятно е да имате нужда от статив, тъй като всяка вибрация на фотоапарата се усилва с нарастването на фокусното разстояние. Купуването на обектив със стабилизатор на образа значително намалява нуждата от статив чрез компенсиране на заклащането на фотоапарата. Ако ще чакате дълго време, трябва да осигурите начин за поддържане на фотоапарата и обектива във фиксирана позиция. В тази ситуация може да е полезно да имате статив или монопод.

 

 

4.Носете правилното облекло. Нещо, което се смесва с околната среда, в която ще се намирате.

 

5 Не причинявайте стрес на животните, които ще снимате. Може да не сте в състояние да се приближите физически до обектите, тъй като това може да бъде опасно или може да ви забележат, ако се приближите прекалено.

 

6. Когато снимате дивата природа, трябва да използвате максимално наличния източник на светлина (слънцето). Обикновено има три периода от денонощието, които ви осигуряват най-добра светлина за снимане на дивата природа – сутрин, обед и привечер. Часовете след изгрев и преди залез са известни като златни часове. Тези часове предлагат по-мека светлина, тъй като лъчите от слънцето трябва да пропътуват през по-дебел слой от земната атмосфера поради ниската позиция на слънцето на хоризонта – това води също и до по-дълги сенки за по-драматичен ефект. Когато снимате по обяд, разполагате с много по-остра светлина от слънцето, което ви осигурява по-голям контраст и помага за премахване на дългите сенки в сцената.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.