Как да се справим с тревогата?

Как да се справим с тревогата?

Всички имаме моменти, в които се притесняваме – за пари, за конфликтите с колегите и приятелите, за работа, за здравето и изобщо всичко, което може да ни интересува и върху което нямаме абсолютен контрол. Мислим за проблемите си, когато ставаме; прехвърляме преди сън всички притеснителни сценарии за следващия ден. Понякога е трудно да кажем кое по изтощително – самите проблеми или тревогата ни. Възниква въпросът: „Така ли ще изживея остатъка от живота си? В притеснение?

Не можете да контролирате напълно външните явления, но може да овладеете реакцията си спрямо тях. Предлагаме ви няколко начина да намалите нивото на стреса, независимо че може да не изчезне напълно.

Идентифицирайте отключващите стреса явления

Физическите признаци, че изпадате в пристъп на паника, са по-лесни за разпознаване. Започва от сърцето и тръгва към гърлото, усещате как езика ви се подува и сякаш блокира притока на въздух. Стомахът повишава киселинното си съдържание, усещате изгаряне, превивате се на две и не можете да дишате. Ръцете, челото, врата и гърба се потят и или се зачервявате, или напълно обезкръвявате. Този процес често е осезаем не само за вас, а и за околните. По-трудното е да осъзнаете какво точно отключва тази реакция.

Именно в решаването на този въпрос се крие един съществен метод в преодоляването на тревогата. Отговорете си на следните питания: Случва ли се това, когато съм в компанията на конкретни хора? В коя част на деня/нощта? Какви мисли провокира този момент? Какво правите тогава – гледате телевизия, четете новините, работите, карате кола, возите се в транспорта, в тясно или в открито пространство и т.н? Задавайки си такива въпроси, можете да определите по-точно какво ви въвлича в паническо състояние. Щом идентифицирате отключващите явления, ще прецените кои можете да елиминирате или сведете до минимум.

Съвет: Водете си дневник. Всеки път, когато се почувствате тревожни, пишете къде се намирате и какво правите. За какво си мислите? Когато установите повтарящ се модел, ще можете съзнателно да намалите моментите, в които попадате в такава ситуация.

Променете гледната точка

Една от причините тревогата и стреса да ни притесняват е физическият дискомфорт и усещането за страх. Притеснени ли сте, усещате болки в сърдечната област и учестено дишане, тялото е алармирано за наличие на опасност и е нормално да усетите страх.

Ами ако се опитате да премете тези симптоми като нещо положително? Трудно е, но е добре да погледнем на това като на помощен механизъм, чрез който тялото ни се справя с предизвикателство, вместо като обратното – като неспособност да се справяме. Следващият път, когато усетите симптомите, спрете се за миг, ако можете, затворете очи. Усетете отговора на тялото, осъзнайте го и го приемете като начин да преминете пред трудности. Може ударите на сърцето ви да ви напомнят да обърнете внимание на дишането си, да се почувствате живи, в безопасност?

Медитирайте

Всеки ден започвате деня си в забързан ритъм – спирате алармата, скачате от леглото, после под душа, пиете набързо кафето си, изхвърчате от вратата, преодолявате задръстванията и все сте притеснени дали ще стигнете навреме. Или другият вариант – ставате бавно, едва стигате до банята и след това забелязали как неусетно времето е минало изпадате в нервен хаос. Толкова сте обзети от нещата, които трябва да свършите или тези, които не ви е позволено да правите, че нямате време за почивка, а именно от нея се нуждаете.

Дайте си на ден поне пет минути медитация – време, в което няма да мислите за нищо, само ще дишате. Това може да ви помогне значително в преодоляването на тревожността, защото медитацията е процес на наблюдение върху и контрол върху мислите. В началото ще забележите, че ви е трудно дори за секунда да прогоните връхлитащите ви мисли. Седите и дишате, заповядвате си да не мислите, но само миг след това ви решение усещате как се прокрадват образи и мисли за прането в пералнята, за днешната работна среща, за подаръка, който трябва да купите, за лекото течение, което изведнъж сте започнали да усещате. Не бързайте, постепенно ще започнете да регистрирате по-рано нашествието от мисли, ще ги отхвърляте в зародиш и от един момент ще ги блокирате. Това упражнение ще ви помогне и в момент на тревога, защото вече ще имате по-високо ниво на съзнание за зараждането на мислите. Има по-голяма вероятност да не можете да се уедините за медитация, затова на място вдишайте дълбоко и издишайте бавно. След това може да ангажирате ума си с приятна мисъл, особено такава, която ще ви накара да се усмихнете – природа, комичен момент, домашен любимец.

Отключете енергийните си центрове

Ходете на масажи, иглотерапия, ароматерапия и други, а в моменти на паника можете сами да почуквате, притискате или да разтривате леко енергийните си точки. Идеята е да премахнете фокуса от страха и да се концентрирате върху нещо друго. Правете това в продължение на поне пет до седем минути с върха на пръстите си.

Внимавайте върху думите си

Колкото повече се оплаквате гласно на приятели и познати, или на пенсионерите в градския транспорт, че нямате време, не ви върви, няма да се справите, толкова по-вероятно е това да се превърне в действителност или да се затвърди в съзнанието ви и да ви пречи да реализирате целите и желанията си. Опитайте се да обърнете внимание на думите, с които описвате своя ден, живот и бъдеще. Какво казвате, когато ви питат как сте? Променете изразните си средства, ако забележите, че думите ви подсказват тревожно състояние. Не става въпрос да лъжете и да се преструвате, че всичко в живота ви е наред. Важно е да осъзнавате и признавате проблемите си, ала не оставяйте те да дефинират кой сте и какъв е животът ви. Забравете за изрази като „никога няма да се справя”, „никой не ме разбира”, „винаги ще си остана неуспешен”. Дайте шанс на случайността, провидението, природата или в каквото друго вярвате да ви докаже противното, дайте шанс на хората да ви разберат.

Движете се

Наличието на тревога показва, че сте събрали много неизчерпана енергия, затова се стоварва върху вас именно в моменти на статичност – когато чакате закъсняващия рейс, когато очаквате реда си на изпит и т.н. Ходете повече, плувайте, правете нещо с ръцете си. Ако транспортът закъснява и не е далеч вашата цел, идете пеша. Използвайте стрес топки, зарчета и други гумени пособия. Намерете си хоби, което да ви ангажира и да ви кара да се чувствате по-умели.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *