Как да останете спокойни по време на полет?

Как да останете спокойни по време на полет?

Понякога летенето със самолет може да бъде стресиращо, особено ако не обичате височините. Въпреки това е възможно да го преодолеете и ще сте много удовлетворени, когато го направите.

Стъпки:

 

 1. Когато се почувствате нервен, кажете си че самолетите са безопасни и се опитайте да мислите за мястото, за което пътувате и колко забавно ще бъде там. Самолетите СА безопасни и статистически са на първо място за безопасен начин на пътуване. Има много малък шанс нещо да се случи, много по-малък от това да пътувате с кола например.

 

 1. Ако ви е страх от височини, затворете щората на прозореца, или помолете човека до вас да го направи. Това ще ви помогне, тъй като няма да гледате надолу.

 

 1. Намалете стреса. Ако сте нервни, ви препоръчваме да си вземете антистрес топка или малка плюшена играчка, които да стискате периодично. Вярвате или не, това ще ви помогне да облек1ите напрежението.

ball

 1. Вземете си тапи за уши или mp3 плейър с успокояваща музика или леки звуци от природата. Понякога само звукът на двигателите е достатъчен да ви стресира. Освен музиката в такива случаи и аудиокнигите са доста полезни.

 

 1. След като самолетът излети, се разсейвайте възможно най-много. Гледайте филм, четете книга, слушайте музика, решавайте кръстословици, въобще всичко, което би ангажирало съзнанието ви.

mp3

 1. Всеки път, когато се сетите за страха си, си повтаряйте думата „Стоп” или мислете за знак „Стоп” и се опитайте да се върнете към досегашното си занимание.

 

 1. Носете шапка. Понякога дори само носенето на удобна шапка може да освободи съзнанието ви и да накара да се почувствате по-спокойни.

 

 1. Ако се почувствате особено напрегнати по време на полета, опитайте се отново да се върнете към успокояващата музика, продължете да стискате и отпускате антистрес топката, или опитайте с тези малко техники за отпускане: Като започнете от краката и продължите с цялото тяло, стегнете всички мускули колкото можете по-силно. Задръжте така колкото можете да издържите, и след това внимателно отпускайте мускулите от главата към краката до пълно отпускане на тялото. Изпийте бавно няколко глътки вода, поемете няколко пъти дълбоко въздух и повторете ако е необходимо. Тези действия би трябвало да помогнат.

 

 1. Вземете със себе си нещо, което ви успокоява. Това може да е например плюшена играчка или дори някаква храна, която ви кара да се чувствате по-добре.

 

 1. Настанете се удобно. Трудно е да не сте нервни ако ви е твърде студено или вие неудобно в твърдата седалка. Ако си вземете малко одеяло, възглавничка, ако се наметнете с шал или жилетка и т., пътуването ви ще е много по-комфортно.

 

 1. И така в заключение – най-важното нещо е да отвличате мислите си от страха и да контролирате стреса. Ако успеете да направите тези неща, полетът ви ще мине гладко и лесно. Запомнете, летенето със самолет изнервя всички в някаква степен, но ако спазвате гореописаните техники, полетът ще мине много по-неусетно, отколкото предполагате.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *