Как да използваме лимоните в домакинството и козметиката?

Как да използваме лимоните в домакинството и козметиката?

1. Като добавка към чая – Това е много популярен метод за добавяне на малко витамини към напитката.

2. За поддръжка на ноктите – Ако имате някакви петънца по ноктите или са обезцветени,  разрежете наполовина един лимон и впийте ноктите си навътре в него. Позволете на ноктите си да поемат от свежестта му като поседите така няколко минути. Това е естествен метод да избелите връхчетата на ноктите.

3. Като ароматизатор – Кошчето за боклук мирише неприятно? Увийте в платнена торбичка нарязан на четвъртинки лимон, омешан със сода и го сложете на дъното на кошчето. Може да добавите към препаратите си за почистване няколко чаени лъжици лимонов сок, за да миришат по-приятно.

4. За премахване на петна – Премахнете мазните петна от покривката като я натъркате с лимон, след това я оставете на слънце за няколко часа. Накрая изперете, както обикновено.

5. За кичури – Ако желаете да изсветлите част от косите си по щадящ начин, отделете кичурите, които ще обработите, намажете ги с малко лимонов сок  (да няма в него части от плода) и застанете на слънце или изсушете косата със сешоар.

6. Съхранение – Запазете нарязаните ябълкови парчета като ги потопите във или намажете обилно с лимонов сок. Малко сок в салатата също ще я предпази от потъмняване.

7. Почистване – Смесете малко лимонов сок със сода и натъркайте със сместа мивката например. Тя ще светне и освен това ще мирише прекрасно. Дъската за рязане поема ароматите на всички продукти, които режете на нея, особено на чесъна и рибата. Натъркайте я енергично с лимон, измийте и оставете да се суши.

8. С лечебна цел – При болно гърло направете гаргара със смес от няколко супени лъжици лимонов сок и солена вода.

9. Ароматерапия – Миризмата на лимони ще ви освежи и тонизира. Вдъхнете аромата от току-що разрязан лимон и мигновено ще усетите прилив на енергия.

10. Срещу мравки – Капнете няколко капки лимонов сок на местата, откъдето сте забелязали, че минават малките нашественици, по пукнатини, прозорци или други. На тях промяната няма да им хареса и ще си намерят друг път.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.