Как да намалите напрежението и да се успокоите на работното място?

Как да намалите напрежението и да се успокоите на работното място?

Работното място може да бъде стресиращо място. Безпокойството, конфликтите, лошото управление, извънредната работа и още други фактори могат да доведат до чувство на неудовлетвореност и други видове дистрес. За щастие има стъпки, които можете да предприемете, които да ви помогнат да се успокоите. Първо, отделете малко време, за да се съсредоточите върху дишането си и да ангажирате тялото си. По същия начин, стимулирайте сетивата си за прост, положителен ефект върху настроението ви. И накрая, няколко начина за адаптиране на мисленето ви също могат да помогнат да се успокоите по време на работа.

Отпускане на тялото ви

1. Забавете дишането. Дълбоко, измерено дишане може значително да успокои ума и тялото ви. Ако седите някъде сам/а, поставете ръка върху корема си и вдишайте дълбоко в продължение на пет секунди. Дишайте достатъчно дълбоко, за да видите как ръката ви се движи. След пауза, бавно издишайте, докато останете без дъх.

 • Съсредоточете се като вдишвате през носа и издишвате през устата.
 • Ако сте в присъствието на други хора, просто бройте до пет наум, докато вдишвате и отново бройте до пет, докато издишвате.
 • Опитайте се да мислите единствено за дишането, избягвайте други мисли, без да ги оценявате.

2. Ангажирайте тялото си на вашето работно място. Ако не можете да напуснете работното си място, изправете се и се раздвижете за момент. Можете също така да въртите главата, рамото и глезените си, докато седите. Упражненията за напрежение на мускулите могат да ви помогнат да се успокоите.

 • Фокусирайте се върху един конкретен мускул или мускулна група в даден момент. Например започнете да свивате всичките си мускули на лицето толкова плътно, колкото можете за двадесет секунди и бавно да ги отпускате. След това продължете с врата и надолу, докато стигнете до пръстите на краката.

3.  Повишете сърдечната честота. Ако е възможно, се измъкнете до стълбището за една или две серии скокове. Ендорфинът, който тялото ви освобождава при упражнения, може да има силно отпускащ ефект върху настроението ви. Още по-добре, излезте навън за кратка, енергична разходка.

Краткa разходка навън предлага възможност за дишане, движение и стимулиране на много от вашите сетива наведнъж.

 

Ангажиране на вашите сетива                                                                                                                                                                                                                                                            

1. Дръжте нещо, което харесвате в полезрението на очите. Снимките на любим човек или любим личен спомен са най-добрите примери. Поставете такъв предмет някъде, където можете да го погледнете, когато пожелаете. Ваза с цветя на бюрото е друг добър пример.

– Ако няма нищо в непосредствена близост до вас, представите си място или човек, който харесвате и си ги представете. Този обикновен метод за представяне на психически образ може да ви помогне да се успокоите.

 

2. Опитайте вокалното тониране. Вокалното тониране е практика, която може да намали количеството на стресови хормони във вашата система. Подобно е на звука “ом”, който е популярен сред практикуващите йога. Намерете подходящо тихо място, за да го изпробвате.

 • Седнете изправени и направете звук “ммммм”, като същевременно държите устните си заедно и зъбите си малко разделени.
 • Въпреки, че това може да изглежда глупаво отначало, дишането и вибрациите могат да предизвикат приятни усещания в лицето, сърцето и стомаха.

3.Слушайте нещо, което ви харесва. Ако обикновено сте на ръба или се чувствате тревожни по време на работа, малко успокояващ фонов шум може да ви помогне да се успокоите. Пеенето или тананикането заедно с мелодия могат да бъдат особено ефективни, но може и просто да слушате музика, която харесвате.

 • Звуци от природата могат да бъдат много успокояващи. Може да намерите всички видове записи на вълни, вятър и птици онлайн.
 • Още по-добре, оборудвайте работното си място с малък фонтан и се наслаждавайте на звука на балончета или течаща вода.

4.Помиришете, докоснете или опитайте нещо приятно. Стимулирането на другите ви сетива с усещания, които ви харесват, също може да помогне да се успокоите. Ако е възможно, съхранявайте неща като ароматна свещ, стрес топка или здравословна и приятна закуска в близост до работното ви място.

 • Важно е да отбележите разликата между стрес ядене и стимулиране на вкуса, за да се успокоите. Например, не искате да изяждате пакет с чипс всеки път, когато кръвта ви започне да кипи. В този ред на мисли, дъвченето на дъвка може да свърши страхотна работа!

Справяне с безпокойството

1.Говорете с отзивчива компания. В допълнение към съзнателното дишане, говоренето с някого е чудесен начин да се успокоите. Взаимодействието лице в лице с някого, който е спокоен е полезно, особено когато е някой, на когото имате доверие.

 • Междувременно добрата комуникация с професионалните ви колеги е жизненоважна. Ако вие и друг колега сте постоянно разочаровани един от друг, намерете време, за да говорите с тях. Кажи нещо като “Хей, Сара, нека скоро да седнем и да поговорим, за да се уверим, че сме на една и съща страница за предстоящия ни проект”.
 • Бъдете внимателни при намирането на отдушник. Говоренето за неудобствата и проблемите с някой друг в офиса може да облекчи негативните чувства. Това може да бъде полезно. Обаче споделянето на колега може да доведе до негативни преживявания, ако шефът ви или някой друг ви чуе да се оплаквате. Също така, просто споделяне не е напълно достатъчно, ако не е последван от действие, за да се решат проблемите.

2.Успокойте себе си вербално. Каквато и да е причината за вашия дистрес, може да ви бъде от полза да си припомните, че светът не свършва. Мислейки си, “Това е само временно”, може да бъде изненадващо ефективен начин да се успокоиш. Още по-добре, кажете на глас тази фраза или нещо подобно на себе си.

 • Вашите мисли, както и думите ви, влияят както на начина, по който се чувствате, така и на начина, по който се държите. Вербалното успокоение може не само да намали напрежението, но и да ви помогне да постигнете по-добро мислене, за да продължите с вашия ден.
 • Други прости удовлетворяващи изявления, които могат да свършат работа, са: “Добре съм” и “Това ще свърши работа”.

3. Запишете причината, поради която сте разстроени. Принуждаването да посочите конкретната причина, поради която сте разстроени, може да ви помогне да се успокоите. Най-добрият начин да се опитате да разберете какво ви притеснява е да опитате да го напишете.

 • Не само, че актът на писане успокоява, но изразяването на мислите и чувствата на хартия, може да ви помогне да изясните проблема, който имате.
 • Записването на вашите мисли може дори да ви помогне да определите най-добрия начин за адресиране на източника или чувството на неудовлетвореност или безпокойство и да се продължите напред.

4. Реконструирайте разочароващите сценарии по начин, който ви забавлява. Може да сте способни да се смеете на себе си, като се отдръпнете и преоцените стресиращо или разочароващо преживяване. За да увеличите способността си да направите това, измислете начин да се отървете от потенциалните неудовлетворения, като ги контекстуализирате хумористично.

 • Една конкретна опция: направете карта за бинго, която включва всички неща на работното място, които ви разстройват от време на време. Следващия път, когато се случи някое от тези неща, може да усетите как се усмихвате, докато маркирате картата си за Бинго, вместо да се разстроите.

5. Имитация на спокойствие. Въпреки че това може да е малко предизвикателно, заслужава да се отбележи, че може да проработи. Съсредоточете се върху контролирането на емоциите си и действате така, сякаш не сте разстроени. Мисленето понякога се променя, за да съответства на начина, по който действате.

6. Потърсете професионална помощ. Ако постоянно се борите със стрес, чувство на неудовлетвореност или гняв, си струва да говорите със специалист по психично здраве. Няма абсолютно нищо лошо в търсенето на помощ, за справяне с емоциите и вероятно ще бъдете по-спокойни, по-удовлетворени и дори по-продуктивни по време на работа.

 • Посъветвайте се с Вашия лекар за препоръка за специалисти по психично здраве във вашия район.
 • Друга възможност е да търсите онлайн форуми или групи за подкрепа на работното място. Вероятно други хора се сблъскват със същите проблеми и може да сте способни да се подкрепяте един друг и да обменяте съвети.
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.