Как се шие подгъв?

Как се шие подгъв?

Случва да си купите някоя от тези дрехи и да ви прилягат идеално, но да са прекалено дълги за вас. Направете първите си стъпки в шиенето на машина с една от по-лесните задачи – подгъването.

Първо облечете конкретната дреха и маркирайте мястото (0:48), докъдето искате да стига. Поставете карфица на избраното място и съблечете дрехата. Ако правите това за друг човек ще ви бъде по-лесно, но ако измервате върху себе си обърнете внимание, че като се наведете леко  панталоните или полата се дръпват нагоре.

Поставете дрехата на равна плоскост и си подгответе линийка, за да нарисувате с креда права линия на нивото на маркировката. (1:20) На това ниво ще бъде панталона например в готовия си вид, отдолу на около 4 см направете втора успоредна линия – това ще бъде резерва на подгъва.

Срежете с ножица дънките по втората начертана линия. Изравнете двата крачола – ако подгъвате панталони или дънки – и изрежете втория.

Подгънете сега на около 1.3 см и изгладете с ютия, после подгънете на още 1.3 см и изгладете втори път. (2:09)

Вече можете за зашиете подгъва на машината. Направете шев над средната линия на подгъва. (2:44)

Можете да „зашиете“ подгъва и с лепило за текстил, само не го използвайте за по-тънки тъкани.Оставете го да съхне за поне 24 часа и не перете дрехата в следващите 7-10 дни. (3:35)

За по-тънки материи можете да прибегнете до шиене на ръка. Вземете игла и конец, направете възелче накрая на конеца и промушете първия бод в страничния ръб на дрехата от вътрешната ѝ страна. (4:55)  Оттук нататък работата е доста филигранна, защото трябва да шиете на последните милиметър-два от вътрешния ръб на подгъва. Конецът се пришива редувайки бод  успоредно на ръба на подгъва и бод перпендикулярно на основната част. Следете внимателните движения на дамата от видеото. Накрая  завършвате  с омотаване на повече конец около иглата, издърпайте я – ще се получи възелче, отрежете оставащия конец.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.