Как се лазарува?

Как се лазарува?

Съществува поверието, че жена, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Ако и вие сте притеснени, че в града и с тези съвременни взаимоотношения не можете да изпълните старите обредни практики, ще потърсим заедно начин да се поддържа жива традицията, съобразно модерния начин на живот.

Традициите са нещо прекрасно, но основният проблем при запазването им е, че хората не помнят смисъла им, знаят, че нещо се прави, но то звучи суеверно, канонично и абсолютно несъвместимо с модерния технологичен и индивидуалистичен свят. Много е важно да отбележим, че традициите са нещо гъвкаво, живо, изменчиво. Днес ги наблюдаваме като музеен експонат, който трябва да пипаме само със стерилни ръкавици, но те са се зародили от реалностите на живота, историческите промени и културни влияния.

Нека разгледаме смисъла на Лазаров ден в неговия традиционен смисъл:

Св. Лазар

Този празник също носи християнското име. В конкретния случай става въпрос за другар на Иисус Христос на име Лазар. Според Новия завет Иисус влязъл в Йерусалим на Връбница (Цветница) и решил да посети своя стар приятел, за жалост се оказало, че Лазар вече се е споминал. Месията отишъл на гроба му и както повелява религиозната и магическата традиция изрекъл три пъти „Лазаре, излез“. Чудото станало и Лазар възкръснал от мъртвите. Следващите 30 години от живота си Лазар прекарал в пост и молитва, след смъртта и възкресението на Иисус станал и епископ в Кипър.

Големият въпрос е каква е връзката на св. Лазар с народните обичаи. Основният мотив и при двете е възраждането на живота – преходът от смърт към живот. Затова св. Лазар се смята  за покровител на пролетната оран, на пашата, нивите, горите, подкастрянето на клони и всичко свързано с подготовката за покълването на новия живот. Християнското и езическото са успели да се вплетат въпреки конкуренцията за душите на хората, защото са носили смисъл, който говори нещо недвусмислено на обикновените хора. Животът и смъртта, зимата и пролетта, тъмнината и светлината са тук, независимо кой и как ги тълкува. В това се крие и вашата възможност да празнувате този празник – намерете какво в него може да проговори на вас, на съвременната жена.

Лазаров ден преди и днес

Неомъжените девойки, лазарките, са като възкресяващата се природа – в тях има потенциал за зараждане на живот, невинност, чиста любов. Също като природата и младата девойка още не е се е разлистила (зрялост за брак), както се разлиства  природата в късна пролет и не е дала плод (раждане на рожба), както се случва с природата през лятото и ранната есен. В това отношение въпреки липсата на стабилни брачни взаимоотношения и въпреки наблюдаващите се климатични изменения, жените продължават да дават живот, а пролетта все пак успява да дойде, макар и с някои изменения. За всички тези процеси има научни обяснения, които изтриват божественото в целия процес, но това едва ли има такова значение, след като влиянието на тези процеси върху емоционалното ни състояние и менталната ни стабилност остава.

Традиционно на Лазаровица момичета на възраст от 5 до 12 години обикалят домовете на хората, разделени на групи от по-малки или по-големи момичета; пеят песни, специално подбрани за съответния дом. Те се подготвят още от третата седмица на поста, за да поздравят например жътваря с песен за здрави хубави посеви, младото семейство – с пожелания за рожба, възрастните – с наричания за здраве и дълголетие. Девойките пеят за любовта, за брака, за плодородието, за здраве и т.н. Домакините възнаграждават момичетата за мелодичните благопожелания с яйца, които те после могат да сварят и боядисат за Великден.

Празникът продължава и на Цветница, когато момите се събират на близкия поток и хвърлят в него венчета от върба. Чието венче изпревари останалите, тази мома става кумица. Другият вариант е за кумица да се избере най-възрастната. Тя се превръща в изключително уважавана личност, която предвожда останалите. Изпълнява се и ритуал, в който останалите моми говеят – не говорят на кумицата до Великден, когато отиват в дома ѝ с боядисани яйца и обреден хляб. Там отново пеят и играят на различни игри, а кумицата им прощава за мълчанието. По време на пост не се танцуват хора, но на Великден те извиват хоро като серпентина – змия. Рядко, но се случва да се изпълнява ритуал с наричане на пръстени, изпълняващ се главно на Еньовден  – всяка девойка мята в менче с вода китка със завързан свой пръстен. Кумицата бърка в менчето със затворени очи и нарича китките с пръстените. Тя може да нарича за берекет или да нарича за женитба, като казва всяка мома кога и за кого ще се омъжи.

Основният проблем с изпълняването на лазарските обичаи може да дойде от това, че хората се затрудняват да го изпълнят в традиционната му форма.   Все пак в днешни дни много трудно можем да наречем “мома” и съответно лазарка момиче на 6-7 години; а и на 10-12 години още никой не мисли за брак и деца. Жените някога са се омъжвали на 15-16 години, понякога и по-рано, затова е напълно разбираемо, че лазаруването започва от 6-7 годишна възраст. Съвременната жена създава дълготрайни взаимоотношения много по-късно; а повечето жени раждат деца след 30. Има и други спънки в доброто изпълнение на ритуалите: малко жени имат подходящо традиционно облекло, не всички знаят и могат да изпеят народни песни, нямат възможност да обикалят по апартаментите на градските блокове и много други чисто практически препятствия.

Какво може да сторите, за да отбележите празника?

Независимо дали сте от т.нар. стари моми или сте на по 14-20 години, съберете се с приятелки и си пригответе списък с роднини и познати, с които можете да си направите устна уговорка за посещение в съботата на Лазаровица, за да могат те да са подготвени с малки наградки за вашите изпълнения. Можете да си приготвите собствен репертоар с песни – народни и популярни, или да подготвите танци. Извадете от Интернет текстове на песни и ги развийте заедно, можете и сами да напишете специален текст за песен или стихотворение. Ако не ви се обикаля по гости, може една от вас да събере останалите на обяд или вечеря.

Направете си венци от цветя, можете и да ги вплетете в косите си или да си сложите нещо червено на главата. Също така можете да помолите някоя вече омъжена роднина или приятелка да ви даде свой сватбен накит или аксесоар, който да носите в този ден за късмет. Облечете се с хубави дрехи, за да се почувствате празнично. Докато сте се събрали само жени, можете да направите обред с наричане на пръстени, да изиграете някоя игра на карти или друга.

Изберете кумица. Ако не можете да отидете на река и да хвърлите в нея венци, измислете друг начин за избиране на кумицата – по възрастов принцип, с жребий или тази, която вече е лазарувала.

Опитайте се да не търсите по телефона кумицата, да не ѝ пишете съобщения, а после да я изненадате по Великден с посещение или да ѝ приготвите с другите приятелки подарък.

Помислете добре за влиянието на пролетта върху живота си, за това колко силно искате да се почувствате част от природата, замислете се върху идеята за зараждането на живота. Запомнете все пак, че това не бива да е следващият 8-ми март, на който само да се събирате по женски и да изисквате уважение от мъжете. Този празник приобщава момичето към социума, към ролята на жена, а не я отделя като нещо по-велико от другата балансираща сила – мъжката, която от своя страна има за свой аналогичен обичай коледуването. Затова не забравяйте да споделяте Лазаруването с по-широк кръг от хора, към които да отправяте своите благопожелания за късмет, здраве, щастие. Ако ви е неудобно да притеснявате хората по домовете, можете да запишете общо клипче и да го разпратите онлайн или да напишете красиви картички с пожелания или преписани песни, които можете да подарите така или да ги вържете към малки букетчета.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *