Как да премахнем мазни петна?

Как да премахнем мазни петна?

Петна върху дрехи 

Първо трябва да установите дали става въпрос за току-що появило се петно или за вече засъхнала мазнина. При съвсем нови петна може да опитате със суха обелка от картоф. Притиснете я към петното и внимателно разтъркайте. Още по-добър вариант е използването на картофено брашно – напудрете с него изцапаното място, оставете малко да подейства и след това с мека четка го изчистете.

При по-старите петна нанесете разтвор от вода с готварска сол или направо потопете изцапаното място в купичка или леген в зависимост от големината му. След това може пак да да пробвате с картофената обелка или брашното.

Друга възможност е да облеете петното с минерална вода. Оставете да подейства и попийте със суха кърпа или гъба. Не е препоръчително да търкате силно дрехата, защото така замърсяването ще навлезе по-дълбоко в нишките. Глицериновият сапун също е подходящо средство.

За мазни петна върху вратовръзка не е подходяща употребата на картофено брашно, по-добре поръсете мястото със съвсем малко талк и внимателно го изтупайте с мека кърпа.

Петна върху хартия

За отстраняването на такива зацапвания помага пак картофеното брашно – поръсете, оставете малко да подейства и изтупайте.

Петна върху тапети и стени

Поставете парче попивателна хартия върху петното, притиснете и изгладете с ютия. Използвайте ютията на най-ниската температура.

Петна върху килим

Тук отново може да употребите метода с картофеното брашно. Ако петното е вече засъхнало, пробвайте с минерална вода. За най-упоритите петна ще ви помогне солената вода.

Петна върху кожа

С кожата трябва да се борави по-внимателно, защото може да се повреди. Изпробвайте похват с разбит белтък, надяваме се да помогне.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.