Храни, които оцветяват зъбите

Храни, които оцветяват зъбите

Сигурно сте забелязали, че след някои храни и напитки зъбите се покриват с жълто оцветяване. Всеки продукт с киселинно съдържание може да причини износване на емайла на зъбите, който е отговорен за блясъка и белотата на зъбите и ги поддържа в този вид до навлизането в старостта или до разрушаването му от прекалено много цветни храни и напитки. Следващият пласт на зъбите се нарича дентин, той има по-тъмен тон от този на емайла. Разковничето на белотата на зъбите е да избягвате тези продукти или да измивате зъбите си веднага след консумацията им:

  1. Бяло и червено вино

Много хора допускат оцветяващите свойства на червеното вино, но не подозират за бялото. И двата вида съдържат танини, чиито жълти и кафяви полифеноли оставят тъмен отпечатък върху зъбите. След чашата вино изплакнете устата си с вода, за да намалите въздействието на танина.

  1. Кафе

Няма как да пропуснем най-тъмната напитка в списъка. Вероятно ако го пиете с повече мляко, ще има по-малко оцветителен ефект върху зъбите ви.

  1. Чайове

Предупреждението се отнася главно за черния чай, затова се въздържайте от употребата му и се спрете на по-светли заместители от билки.

  1. Балсамов оцет

Този вид оцет набра много популярност напоследък, но получава черни точки в графата грижа за зъбите. Добрата новина е, че ако го използвате в салати и спанак, действието му ще бъде по-слабо.

  1. Къри

Ако прекалявате с тази екзотична подправка, скоро ще получите пожълтели зъби. Решението е да ядете заедно с него повече спанак, за да предпазите емайла.

  1. Доматен сос

За този ефект не е виновен цветът на доматите, а високата им киселинност, която кара зъбите да изглеждат по-тъмни. Ако обичате да си похапвате домати във всичките им превъплъщения, комбинирайте отново със свеж спанак.

  1. Малини и къпини

Малини, къпини, боровинки – пълни са с витамини и други полезни вещества, но единственият им проблем е, че оцветяват зъбите мигновено, а често и по някоя малка обелка се загнездва във венците. Следващият път като похапвате от тези плодове не забравяйте да пиете повече вода като я задържате в уста с плакнещи движения

  1. Кола и други газирани напитки

Газираните напитки са пълни с оцветители, които навлизат дълбоко в порите на зъбите. Това е поредната здравословна причина да избягвате тези калорийни бомби.

  1. Соев сос

Повечето производители на соев сос не използват ферментирала соя, защото процесът отнема повече време и съответно не води до бързи печалби, затова се ползват соеви протеини като хидрохлоридна киселина. Естествено подобен тип соев сос никак не е полезен за зъбите. По-добре оценете първо храната по естествените ѝ вкусови качества и после си помислете дали да посегнете към соевия сос.

  1. Червено цвекло

Цвеклото е прекрасен източник на витамини и полезни минерали, единственият проблем идва от тъмночервения цвят, който определено би оцветил зъбите ви. Ако ги измиете веднага след консумация, ще намалите ефекта върху емайла.

Лесни начини за поддържане белотата на зъбите:

1. Измийте зъбите си веднага?

След консумация на всяка от посочените по-горе храни и напитки е хубаво веднага да измиете зъбите си, има едно „обаче“. Всички киселинни и високо оцветени храни от горния списък правят емайла по-мек и слаб, затова избягвайте енергичното търкане. Експертите казват, че е по-добре за изчакате за около половин час преди да измиете зъбите си.

2. Не забравяйте да почистите езика!

Езикът събира много замърсявания, които ще продължат да оцветяват зъбите дори след измиването им. Ако искате зъбите ви да останат бели, не забравяйте при всяко измиване да обръщате внимание и на езика. Има специални приспособления за почистване на език в търговската мрежа, може да ползвате и четка, която на другата страна има назъбена гумена част.

3. Използвайте ябълков оцет

Ясно е, че като киселина ябълковият оцет може да повреди емайла. Но ако добре изплакнете след това устата си и се измиете с обикновена паста за зъби, може да получите добри резултати. Трябва да покачете постоянство в следващите няколко месеца, за да има ефект.

4. Ябълки, целина и карфиол

Ако сте почитатели на плодове като къпини, малини и подобните на тях, приключете плодовото меню с изяждане на една ябълка. Докато я дъвчете тя ще изиграе ролята на четка премахвайки оцветяванията и остатъците от цветните плодове. Крушите също ще свършат същата работа. Що се отнася до зеленчуците, които могат да бъдат полезни, това са морковите, целината и карфиола.

5. Пиене на вода след цитрусови плодове

Изплакнете устата си веднага след ядене на портокали или лимони, за да премахнете киселината.

6. Посещавайте редовно зъболекар!

За поддръжката на красива усмивка е много важно поне веднъж на годишно да посещавате стоматолог за контролен преглед.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *