Защо няма парашути в самолетите от гражданската авиация?

Защо няма парашути в самолетите от гражданската авиация?

Този въпрос се появява след всеки трагичен инцидент. Хората се чудят защо през 21-ви век още не е измислен начин пътниците да катапултират или да напуснат по друг начин падащ самолет. Има жилетки, защо да няма парашути?

Първо нека се спрем на идеята, че се пести място. Напълно е възможно да се намери място в самолета за парашути. Но такива няма на борда. Защо? Забеляза ли сте сигурно, че всички скокове с парашути са добре планирани и се изпълняват от хора, които все пак упражняват свободната си воля – подготвени са и са решени да скочат. Всеки един скок е добре калкулиран, за да бъде редуциран рискът до минимум. Почти всеки човек може при добро желание да се научи да скача с парашут. Въпреки това е необходима известна смелост, теоретична подготовка и време за тренировка.

В труднодостъпни райони, които не могат да бъдат достигнати със самолет и хеликоптер или няма достатъчно време за това, могат да се използват парашутисти. Има държави, в които те помагат при горски пожари или издирвателни операции. Парашутите намират място и в малки въздухоплавателни машини, но сякаш в големите граждански самолети за тях няма място.

Оказва се, че проблемът не е в складирането им на борда, а в голямата височина, на която се извършват гражданските полети. На височина от 9000 до 11000 м при тези температури и въздушно налягане изскачането от самолета без специално облекло е животозастрашаващо. Налягането, температурната разлика и оперирането със самия парашут ще създаде невъзможност за нетренирания и неекипиран човек да оцелее при такова падане. Дори и да успее да отвори парашута е въпрос на късмет къде ще се приземи.

Нека обаче тези факти не ни обезкуражават, че някой ден ще бъде намерено решение и на този проблем.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.