Как да изберем удобна седалка за колелото?

Как да изберем удобна седалка за колелото?

Би било прекрасно седалката да пасва сякаш е отлята точно за колоездача, но много малко  хора се замислят за точно този аспект, когато купуват велосипед – обикновено гледат цената, качеството, модела, дори цвета и чак, когато се заседят повече на новото си колело, разбират че седалката е изключително неудобна или по-скоро не пасва на анатомията им.

Затова е много важно да откриете най-добрата седалка, ако не искате от удоволствие, карането да се превърне в мъчение и да доведе до неприятни здравословни проблеми.

Много е важно за какво възнамерявате да ползвате велосипеда – ако имате намерение само да се разхождате из парка или да отидете до близкия магазин с него, ще ви устрои голяма и мека седалка. При това приложение трябва да обърнете специално внимание на височината на седалката и нейния наклон.

Ако имате намерение да предприемете по-дълги преходи с колело, тогава удобството става още по-важно. Така меката седалка, която бе предложена в първия вариант,  бързо губи обем заради синтетичния дунапрен и в крайна сметка се превръща в равна твърда плоскост. Подобна е ситуацията и с пълнежа от гел, който по принцип има добра слава, но само когато пасва идеално на седалището.

Здравите добре подплатени  кожени седалки са препоръчителни, тъй като те по-трудно губят форма. Проблемът при тях е, че са зависими от влажността на въздуха и трябва добре да бъдат поддържани, ако искате да издържат по-дълго.

Формата на седалката има много голямо значение. За да си осигурите максимален комфорт, трябва да измерите отстоянието на седалищните кости. Седнете на върху картон тип велпапе в обичайната си велосипедна поза и измерете разстоянието между отпечатъците от седалищните кости. Благодарение на този взет размер ще можете да попитате в магазина за седалка с широчина, която да му отговаря.

Спортната седалка от своя страна винаги е по-дълга и по-тясна, затова пък разполага с различни позиции – наклонена напред при изкачване на наклон и наклонена назад при слизане.

Говорихме вече за материала и за формата, но от голяма важност е и височината а седалката, тя трябва да е така позиционирана, че да попада директно под седалището, когато единият крак е спуснал педала до долу и запазва лека свивка в коляното. Не бива да чувствате никакво притискане в областта на гениталиите, затова обърнете внимание седалката да не наклонена назад. Ако пък седалката е наклонена много напред ще се изхлузвате. Най-добре е да е равна.

Преди да закупите велосипед или съответно само седалка, попитайте за пробно каране – все пак няма как да сте сигурни, че ще ви е удобно, ако не се уверите лично.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.