Да позволим ли на децата да играят със смарт- технологии?

Да позволим ли на децата да играят със смарт- технологии?

kid-phoneВече много хора разполагат със смартфон, други използват и таблети. Много трудно можете да ги скриете от децата, ако те постоянно ви виждат как боравите с тях и сте събудили интереса им. Някои родители се опитват да държат далеч новите джаджи от децата с идеята те да не развиват отрано зависимост от технологиите, други не виждат нищо лошо в това детето да прекарва повече време пред лаптопа или таблета вместо пред телевизията и дори се радват на способността на му да борави по-добре от всеки възрастен с нововъведението. В таланта на децата лесно да се справят с подобни предизвикателства няма нищо чудодейно. Един от първичните човешки инстинкти е да докосне нещо шарено, движещо се, да посочи и избере. Дори 1-2 годишни могат съвсем спокойно да докосват екрана, даже се затрудняват с идеята, че може да има екран, който не се управлява с докосване. По-възрастните са свикнали с дългогодишната употреба на копчета, бутони и клавиши, затова за тях преминаването към touch технологиите изискваше адаптация, за новото поколение това обаче е подразбираща се техника. След момента на радост от новото откритие родителите не се усещат кога детето е развило неспособност да се забавлява по друг начин и дори не  може да издържи без устройството поне един – два часа. Как да намерим баланс между технологичната образованост и зависимостта?

Първо нека видим някои преимущества на модерните „играчки“:

Има много приложения, които могат да помогнат на детето в развитието на мозъчната му активност – судоку за деца, интерактивни книжки, пъзели и други. По този начин децата получават някакви знания, а и рано или късно като влязат в училищна възраст ще се сблъскат с домашни и уроци на компютър, затова е важно да развият способността да превключват от една технология на друга – телевизорът, плейъра, телефона и таблета имат различни модели и придружаващи ги функции, а децата свикват бързо да се адаптират към новите.

Всяка една технология е зависима от целите, за които се ползва. Прекрасно е, ако детето ви ползва интернет за слушане на музика, аудио приказки или цели книги, гледане на научно-популярни филми за животинки, галактики и други. Чрез само с едно докосване то може да открие света на класическата музика, на пингвините в Антарктида, да види как живеят племената в Амазонка и ред други такива виртуални изживявания, които по-стари технологии като телевизията вече не предоставят.

Негативи от модерите технологии:

Родителите трябва постоянно да контролират разходката на детето из интернет-пространството, защото неподходящата информация обикновено е само на един клик разстояние.  За съжаление дори и детето да остане в по-благоприятната страна на интернет, пак съществуват опасности за психиката му. Дългото ползване – с часове на ден – на технологиите може да доведе до дезориентация, нервност и липса на емоционална чувствителност, а много често и до тежка зависимост.

Колкото по-големи стават децата и вече се включват сами в социални мрежи, толкова повече се повишава възможността да останат без родителско наблюдение и да станат жертва на престъпления – от подигравки на връстници и по-големи деца, до физическо насилие, шпионаж, отвличания. На запад вече станаха популярни много случаи с ученици, които отнемат живота си след психически тормоз. Децата рядко споделят проблемите си, защото са свикнали да общуват повече с компютъра и връстници, отколкото с родителите си.

Другият проблем се наблюдава при честото седене пред компютърни игри с насилие или упражняване на социални и властови роли. Родителите трябва да упражняват повече контрол и да говорят по-често с деца, които се пристрастяват към подобни приложения – те свикват да приемат хората като играчки, чийто живот и смърт контролират. Според експертите децата имат нужда от старите видове игри, при които се социализират и развиват въображението си. Липсата на игра от стар тип – с кукли, колички, топка, въже и други – води до нарцисизъм, липса на фантазия, суицидни наклонности.

За да се постигне златната среда, родителите трябва много добре да познават интересите на децата си, да знаят как и за какво ползват технологиите, да поставят от рано ясни правила, да ангажират децата и с друг тип забавления, които да развиват двигателните умения, комуникативността и креативността.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.