Как да забием пирон?

Как да забием пирон?

Едно от базовите знания в „Направи си сам” занаята и в първите страници на наръчника „Как да надвием широкоспектърните умения на бай Иван?” е забиването на пирони и гвоздеи всякакви. Тази на пръв поглед елементарна операция извиква в множество умове картините от комични контузии в анимационни и игрални филми. Нека спасим няколко пръста с тези подсказки.

Гвоздеят в програмата

gi-wire-nails-250x250

Първо, не се срамувайте в железарията да се поинтересувате за видовете пирони, гвоздеи, големината и приложението им. Има такива, които са подходящи за закрепване на дървени плоскости – по-тънки са и не разцепват дървото; други са къси, с широка плоска глава – подходящи за закрепване на текстил върху дърво; ако пробивате бетонна стена, ползвайте стоманени и т.н.

Ударната сила

v508_hammer

Вторият необходим инструмент е чукът. Не залагайте на масивността в своя избор. Важно е не само да забиете гвоздея, а това да стане прецизно и с минимални щети. Изберете чук-тесла. Той има по-малка ударна площ, но е по-лек от големия си събрат и едновременно с това съвместява чук с тесла, с нея можете да отстраните нежеланите гвоздеи.

Поставяне на пирона

Препоръчително е преди да започнете ударния процес да маркирате с молив точното място, в което ще забиете пирона. Поставете върха на пирона върху означеното от вас място, като го държите с палеца и показалеца си, така че да бъде перпендикулярен на повърхността. Дръжте пирона в средата, защото ако го хванете по-надолу един непремерен удар може да доведе до защипване на пръстите между пирона и повърхността, а по-нагоре – може да се нараните с чука.

Съвет ако пиронът е твърде къс да го държите с два пръста – промушете пирона в картон и когато се забие здраво ще разкъсате картона и ще продължите да дозабивате. Другите методи са да го захванете с щипка за дрехи, с клещи или да го промушите между зъбците на гребен.

SimpleSolution

За някои по-трудоемки повърхности може да се наложи преди това да пробиете дупка с бормашина.

Захват 

Захватът на чука много напомня на този при тенис ракетата или при ръкостискането. Обърнете чука с  ударната част надолу и хванете дръжката, така сякаш ще правите ръкостискане. Когато започвате да забивате пирона хванете дръжката в средата и в известна степен по-близо до главата на чука , така ще си осигурите повече точност. Колкото по-назад към края на дръжката отива ръката ви, толкова по-голяма сила ще има ударът. Използвайте този хват, когато вече забивате последните милиметри от пирона.

Забиване

22-homeowner-techniques

По принцип масата на чука осигурява достатъчна ударна мощ, но ако ви трябва повече сила, замахнете от лакътя, а за повече прецизност – от китката. Ако удряте под ъгъл естествено ще изкривите гвоздея. Съсредоточете се върху него, не върху чука. Важно е да напомним, че в никакъв случай не бива да замахвате силно и да отмятате ръката прекалено нагоре. Забиването става с отривисти движения с малка амплитуда, не само заради прецизността, а и за да запазите пръстите си в добро състояние. Не стойте надвесени точно над чука, нека главата ви не стои на неговия път.

Бъдете внимателни в присъствието на малки деца и с хората, които ви помагат.

 

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *