Заблудите на популярната мисъл

Заблудите на популярната мисъл

Ежедневно социалните мрежи ни заливат от постове с девизи, които носят мъдрости за това как трябва и как не трябва да се живее. Те влизат в графата „житейски истини“ и изказвания на различни велики личности и често получават по някое харесване или споделяне, но въпросът е дали са приложими в действителност, дали ни правят по-способни да се справяме с предизвикателствата и ни стимулират да преуспяваме или ни държат под похлупак. Разбира се, всичко е субективно и докато едни се справят отлично с конкретен начин на мислене, други същият модел ги проваля. Затова сте призовани да откриете свои разбирания, докато се рушат популярните:

Винаги следвай своята страст!

Това е най-честият съвет, който всички получаваме при търсене на професионална реализация. На другата крайност е търсенето на престиж и по-висока заплата. И двете обаче не са много благодатна основа за намиране на най-подходящото за един човек поприще. Писателят Дан Пинк твърди, че е много по-добре човек първо да открие какво прави добре, какво му се отдава, а не какво му харесва да прави. Например, на някой може много да му харесва да рисува, но това не означава, че ще има успех в тази област без забележителен талант. В крайна сметка според Пинк успехът трябва да роди страстта, а не обратното. Опровержението на популярния идел за хобито превърнато в призвание обаче не взима предвид възможността някой да харесва толкова много дадено нещо, че да развие уменията си и да превърне страстта в успех. Фактът, че повечето хора, работят нещо, което не харесват сигурно ще намери повече утешение в твърденията на Дан Пинк, отколкото в идеалистичните представи.

Трябва да се учиш добре, за да успееш!

От много време насам  в нашето общество съществува образа на изучения неудачник, но това съвсем не е местен феномен. В световен мащаб от университетите излизат кадри в специалности, които са изгубили значение и нямат почти никакво практическо приложение. Тези хора губят важни години от стажа си и време, което може да бъде употребено в научаването на нещо със съвременна насоченост. Веднъж осъзнали изискванията на пазара по-далновидните започват да се преквалифицират. Относно оценките просто няма какво да коментираме, за бележника или студентската книжка с шестици най-много да получите потупване по рамото от родителите ви, реално обаче не сте постигнали нищо, колкото и да е тъжно да се твърди това. Много по-важно е да се учи с ясна цел за бъдеща реализация, с усвояване на практически знания и умения.

Не можеш да научиш старото куче на нови номера!

Сигурно сте чували, че с възрастта става по-трудно да се научават нови неща като това да се учи чужд език – или рано или никога. Изследвания върху мозъчната дейност обаче опровергават това, напротив с възрастта способността ни да се адаптираме и да учим се подобрява, съответно колкото повече учим, толкова по-лесно ни е усвояването на нови и нови знания.

Трябва да вярваш в себе си!

Толкова е безсмъртна тази идея, че е промила мозъка на не една личност. Тук трябва да се разграничи непоколебимата вяра в себе си от волята и постоянството. Много често самоувереността дори пречи в усъвършенстването на планове, в реализацията им и в търсенето на нововъведения. Особено в последното е добре да има поне сянка на съмнение. Как се очаква някой да се развива и да подхожда с прецизност в работата си, ако той не би допуснал, че може да сгреши, че с нещо другите може да го превъзхождат. Това, което ни кара да не изоставим плановете си, не е вярата в способностите, а желанията, идеите и волята те да бъдат реализирани. Все едно да отивате на среща и понеже сте убедени в чара си да не се изкъпете и да не си облечете хубави дрехи.

Животът преди е бил по-добър от сега!

Доброто старо време, потискащото настояще и страшното бъдеще – тази представа съществува от хилядолетия в различни части на света и се дължи на много обикновена психология. Носталгията е нормален процес, страхът от бъдещето и напрежението в настоящето – също. В исторически план обаче няма защо да завиждате на своите предтечи. Историческите източници се съсредоточават върху живота на велможите, върху битки, завзета територия, нови технологии, структура на обществото, но много рядко разказват за живота на обикновените хора. Опитайте се да си представите живот без течаща вода, никакви права (само заможните са имали на практика такива), глад в истинския смисъл на тази думата, постоянни епидемии, средна продължителност на живота под 50 години и толкова много други проблеми. Ако хората не харесваха наистина технологиите и прогреса, едва ли щяха да ги ползват.

Ако имаш …, ще бъдеш щастлив!

Как се мери щастието? Благодарение на навлизането научните математически методи в хуманитарните науки, щастието започна да се мери – лични изказвания, заплата, имоти, семеен статус, автомобил, кариера. Но никой не може да каже как се чувства наистина дадена личност. Не мислете, че като добиете нещо, то автоматично ще ви направи щастливи.  Случаите на депресия с хора, които изглежда, че имат всичко, доказват несъстоятелността на притежанията като източник на щастие.

Трябва да намериш своята половинка!

Има древни легенди за това как хората първоначално били мъже и жени в едно, но били разделени и оттогава двете половинки се търсят. Множеството случаи на самотни хора доказват, че намирането на т.нар половинка не е задължително да се увенчае с успех. Да, прекрасно е да намерите някой толкова близък човек, който да ви допълва и да изживеете живота си заедно, но не трябва да се чувствате незавършени, ако не стане. Любовта и взаимността има повече форми – близки, роднини, приятели, професионално поприще, благотворителност, грижа за природата – толкова много начини да се почувства един човек цялостен и осъществен като личност.

Съвършенството идва с практиката!

Практиката води до подобрение, но не и до съвършенство. То е нещо, което не може да съществува в реалността, то е само идея, концепция. Да, практиката ни помага да напредваме, да се доближим максимално, но никога не застава рамо до рамо със съвършенството. Защото дори да стигнем начертаната цел, тя вече не е съвършенството, то се е изместило по-високо.

Като свърша с …, ще имам повече време!

Задачите изникват една след друга, а ние отлагаме ли отлагаме мечтаното пътуване, разговора с роднина, добрия жест, новото преживяване, следващата книга, изучаването на нещо ново. Не, като приключите с това, което заема времето и ума ви сега, после ще има още и още. Осъществявайте желанията си като се приближавате към тях във всеки един момент от мига на зараждането им.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *