Трикове за пролетно почистване на килими и мокети

Трикове за пролетно почистване на килими и мокети

Пролетта непринудено извиква у хората желание за ново начало, за чистота и свежест, а кои са едни от най-замърсените от зимните условия домашни зони – пода и по-специално килимите. Със следните няколко домашни трика ще влезете в пълно бойно снаряжение за предстоящото голямо пред-великденско почистване.

1. Премахване на петна с ютия

Не прибирайте ютията, след като сте изгладили прането. Ако сте достатъчно внимателни, може с нея лесно да почистите петна по килима или мокета. Първо, разбира се, минете с прахосмукачка. После навлажнете петната с кърпа, леко намокрена с разтвор от една част оцет и три части вода. Поставете кърпата върху петното, а върху нея сложете още горещата ютия. Като раздвижите внимателно ютията, петното ще започне да се просмуква в кърпата. Спрете с гладенето, щом забележите, че петното е премахнато до най-голяма степен.

2. Освежаване със сода и етерично масло

Искате подовите настилки да миришат свежо сякаш се разхождате сред природата?  Направете си собствен ароматизатор като смесите 10-20 капки етерично масло(например лавандула или див портокал) с 450 гр сода. Смесете добре до пълното абсорбиране на маслата в  содата, съхранявайте в бурканче. Като използвате ароматизатора разклатете първо бурканчето, поръсете сместа върху килима и оставете за около 5 минути да подейства. Накрая само минете с прахосмукачка.

3. Дълбоко почистване

Този метод премахва алергените и праховите частици. Направете си собствен екологичен препарат като смесите следните компоненти: ¾ ч.ч. водороден пероксид(кислородна вода), ¼ ч.ч. ябълков оцет, 2 с.л. веро, 5 капки етерично масло, 2 с.л. омекотител и 3.5 литра гореща вода. Добре натрийте килима с цялата смес и оставете около 15 минути да подейства. После го изчистете с чиста четка и вода. Този метод не е подходящ за практикуване в затворени пространства, защото ще пусне много вода. Използвайте място на открито като плоча в двор, тераса и т.н или ако имате машина, прахосмукачка или друг уред, който чисти подови настилки и има резервоар за препарат, може да сипете приготвената смес в него. Така ще се регулира количеството на течността и същевременно после ще се изсмуче мръсотията с  излишната течност.

4. „Разрошване“ на килими

От ходенето по тях влакната изглеждат пресовани и целият изглед на килима не е особено естетичен. Смесете равни части ябълков оцет и вода и напръскайте засегнатите зони. Оставете да подейства и после почистете с влажна кърпа.  В следващия етап хванете странично една лъжица (ако я хванете за дръжката, може да се огъне от приложената сила) и с нея разрошете влакната. Към този метод можете да приложите и друг за зони, които са били притиснати от мебели. Той включва използването на лед, описан е подробно тук.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.