Как се поддържа аквариум?

Как се поддържа аквариум?

С инсталирането на аквариума и поставянето на рибките в него изобщо не приключва вашия труд – оттук нататък ще ви се налага да го поддържате, ако искате да се радвате на здрави животинки и красива хидросфера в офиса, заведението или дома ви.

Направете график

Всеки аквариум е различен и съответно графикът за поддръжката му ще се различава. Има няколко фактора, които ще ви насочат в съставянето на съобразен с нуждите на аквариума ви план.

Графикът за поддръжката ще зависи от:

– Позиционирането на аквариума – Този фактор е много важен за поддръжката, защото ако сте поставили аквариума на трудно достъпно място, е много вероятно да нямате възможност често да го почиствате. Затова по-добре се погрижете за по-доброто му разположение, обратният вариант – да неглижирате почистването заради дизайнерско решение.

– Размер – Любопитното е, че по-големият аквариум изисква по-малко грижи от по-малкия.  Причината за това е, че по-големият аквариум съдържа повече вода, която позволява мръсотията от екскрементите на рибите, остатъците от храна, химикалите и други частици да се разсейват в на по-голяма площ.

– Филтрираща система – Добрата система е от голямо значение за поддръжката на чистотата и здравословната за рибите среда. Много притежатели на аквариуми използват биологично филтриране, което позволява развитието  на добрите бактерии, като същевременно се ограничават нивата на нитритите . В допълнение могат да се ползват механични и химически филтри. Механичният представлява кутийка, която се фиксира към аквариума и задържа като цедка едрите парчета, проблемът е, че дребната мръсотия си остава в аквариума. Тук на помощ идва химическия филтър – често се ползва активен въглен, но той може да бъде заменен  по здравословни съображения с растения, които филтрират водата.

– Брой на рибите – Основното правило е, че на 3.5 литра не трябва да имате повече от една тънка рибка с дължина до 2.5 см. Когато аквариума  е препълнен с риби, ще има прекалено много екскрементен материал, хранителни частици и химикали; чистенето ще бъде по-трудно.

Дневна грижа:

Като всеки домашен любимец и рибките имат нужда от ежедневна грижа. Въпреки че  тe нямат изисквания в същата степен, не може да ги неглижирате:

goldfish-food

– Хранене – слагайте толкова храна, колкото може да бъде погълната своевременно, без да остават много излишни остатъци.

– Температура на водата – проверявайте температурата, обърнете внимание, че тя се променя в различните части на деня. Правете проби сутринта и вечерта. За да извършвате добра поддръжка, си направете таблица с измерванията – така ще забележите по-лесно възникнали изменения.

– Оборудване – проверявайте дали филтъра, нагревателя и светлините работят изправно.

– Поведение – отделяйте по няколко минутки на ден да наблюдавате рибките. Оглеждайте дали плуват добре, погледнете кожата им за следи от някакво заболяване.

– Вода – вижте дали водата не е замъглена, има неприятен мирис или нещо извън нормата плува във водата.

Седмична грижа

Към ежедневните си задължения като собственик на рибки има и неща, които трябва да правите на седмично:

– Цветя – ако поддържате живи растения в аквариума, премахвайте мъртви листа и подстригвайте излишната растителност.

– Алгии – с помощта на магнитна гъба или четка за алгии ги почистете от предното стъкло и декорациите в аквариума.

clean– Вода – първо почистете големите частици от повърхността с кепче, после с помощта на кофичка и маркуч (внимавайте за рибките) изсипете 15% от водата и на нейно място прибавете същото количество чешмяна вода с хлор. Можете да сложите найлонов разделител, който да раздели водата така, че да не загребете рибка.

– Стъкло – вземете кърпа и я напръскайте с препарат за стъкло, нека това стане далеч от аквариума. Почистете предната и задната част на стъклото.

Много е възможно да не ви се наложи да извършвате всички тези операции всяка седмица. Честотата на почистването зависи от посочените горе фактори.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *