Как се поддържа аквариум?

Как се поддържа аквариум?

С инсталирането на аквариума и поставянето на рибките в него изобщо не приключва вашия труд – оттук нататък ще ви се налага да го поддържате, ако искате да се радвате на здрави животинки и красива хидросфера в офиса, заведението или дома ви.

Направете график

Всеки аквариум е различен и съответно графикът за поддръжката му ще се различава. Има няколко фактора, които ще ви насочат в съставянето на съобразен с нуждите на аквариума ви план.

Графикът за поддръжката ще зависи от:

– Позиционирането на аквариума – Този фактор е много важен за поддръжката, защото ако сте поставили аквариума на трудно достъпно място, е много вероятно да нямате възможност често да го почиствате. Затова по-добре се погрижете за по-доброто му разположение, обратният вариант – да неглижирате почистването заради дизайнерско решение.

– Размер – Любопитното е, че по-големият аквариум изисква по-малко грижи от по-малкия.  Причината за това е, че по-големият аквариум съдържа повече вода, която позволява мръсотията от екскрементите на рибите, остатъците от храна, химикалите и други частици да се разсейват в на по-голяма площ.

– Филтрираща система – Добрата система е от голямо значение за поддръжката на чистотата и здравословната за рибите среда. Много притежатели на аквариуми използват биологично филтриране, което позволява развитието  на добрите бактерии, като същевременно се ограничават нивата на нитритите . В допълнение могат да се ползват механични и химически филтри. Механичният представлява кутийка, която се фиксира към аквариума и задържа като цедка едрите парчета, проблемът е, че дребната мръсотия си остава в аквариума. Тук на помощ идва химическия филтър – често се ползва активен въглен, но той може да бъде заменен  по здравословни съображения с растения, които филтрират водата.

– Брой на рибите – Основното правило е, че на 3.5 литра не трябва да имате повече от една тънка рибка с дължина до 2.5 см. Когато аквариума  е препълнен с риби, ще има прекалено много екскрементен материал, хранителни частици и химикали; чистенето ще бъде по-трудно.

Дневна грижа:

Като всеки домашен любимец и рибките имат нужда от ежедневна грижа. Въпреки че  тe нямат изисквания в същата степен, не може да ги неглижирате:

– Хранене – слагайте толкова храна, колкото може да бъде погълната своевременно, без да остават много излишни остатъци.

– Температура на водата – проверявайте температурата, обърнете внимание, че тя се променя в различните части на деня. Правете проби сутринта и вечерта. За да извършвате добра поддръжка, си направете таблица с измерванията – така ще забележите по-лесно възникнали изменения.

– Оборудване – проверявайте дали филтъра, нагревателя и светлините работят изправно.

– Поведение – отделяйте по няколко минутки на ден да наблюдавате рибките. Оглеждайте дали плуват добре, погледнете кожата им за следи от някакво заболяване.

– Вода – вижте дали водата не е замъглена, има неприятен мирис или нещо извън нормата плува във водата.

Седмична грижа

Към ежедневните си задължения като собственик на рибки има и неща, които трябва да правите на седмично:

– Цветя – ако поддържате живи растения в аквариума, премахвайте мъртви листа и подстригвайте излишната растителност.

– Алгии – с помощта на магнитна гъба или четка за алгии ги почистете от предното стъкло и декорациите в аквариума.

– Вода – първо почистете големите частици от повърхността с кепче, после с помощта на кофичка и маркуч (внимавайте за рибките) изсипете 15% от водата и на нейно място прибавете същото количество чешмяна вода с хлор. Можете да сложите найлонов разделител, който да раздели водата така, че да не загребете рибка.

– Стъкло – вземете кърпа и я напръскайте с препарат за стъкло, нека това стане далеч от аквариума. Почистете предната и задната част на стъклото.

Много е възможно да не ви се наложи да извършвате всички тези операции всяка седмица. Честотата на почистването зависи от посочените горе фактори.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *