Как да накараме съпруга си да помага в къщи?

Как да накараме съпруга си да помага в къщи?
Overall Score3.5
  • Criteria #2
  • Criteria #3
  • Criteria #4
  • Criteria #5

Разпределение на “домакинските задължения” не съществува в много семейства. Между работата, децата и социалните ангажименти, домакинската работа обикновено остава за един член на семейството – жената. След известно време повечето жени се засягат от това, особено ако ходят на работа през деня.Така домакинските задължения стават като втора работа.

За да се избегнат сериозни проблеми в брака, произтичащи от факта, че само нежната половинка е нагърбена с цялото домакинство, е необходимо да се създаде план за действие. Той не само ще мотивира вашия съпруг да помага вкъщи, но и ще създаде баланс в семейството.

1. Определете какви са конкретните домашни задължения.

Направете списък на всички ежедневни задължения, от пране до изхвърляне на боклука, както и кой в момента се занимава с тях и кое от тях е свършено за деня. Когато завършите списъка, направете така че несвършените дейности да се възможно най-видими за съпруга ви.

Нещо повече, определянето на точните домакински задължения може да помогне и на двама ви да добиете представа какво точно представлява домакинската работа.

Типичните задачи включват:

Почистване и подреждане на всички части на къщата;

Пране (това включва всико:пране, гладене, сгъване и прибране);

Пазаруване;

Готвене, миене на чинии

Плащане на сметки

Водене на децата на училище, на спорт,  на лекар и т.н.

Грижи за домашните любимци, включително подстригване, посещения при ветеринар, хранене и т.н.

2.Определете трудността на задачите – лесни, средно трудни и трудни.

Оценете всяка задача според това колко време отнема, колко е напрегната, колко често трябва да се върши.  Например почистването на пода може да се категоризира като средно трудна задача, тъй като изисква, метене, прахосмукиране, миене и т.н.

Когато съставяте списъка, обмислете варианти, които могат да улеснят извършването на отделните задачи. Например, дали има възможност да вземете нова по-функционална прахосмукачка или по-добри препарати за почистване. Това е чудесен вариант на задачи, които да поставите на вашия съпруг. Усещането че е снабдил с тези неща домакинството, ще го накара да ги използва с желание , за да покаже че вършат по-добра работа от старите.

 

3.Помолете за помощ.

Поискайте помощ. Той вероятно въобще не знае че ви е необходима такава. А вие ще разберете колко много може да помогне той. Изберете момент, в който да обсъдите как да разпределите домашните задължения. Подходящо е да изберете времето да е след забавен ден, или дори след тежка и дълга работна седмица. Избягвайте момент след спор или ако нещо друго занимава съзнанието на мъжа ви.  Вземете бутилка вино,  отдалечете се от децата и телевизора и обсъдете списъка.

4. Започнете да казвате на съпруга си колко много оценявате помощта му.

Отбележете задачите, с които той вече се е заел и му покажете колко помага неговия принос в домакинската работа. След това продължете като му обясните, че усещате че не можете да се справите с всичко, с което се налага да вършите и го помолете да ви помогне. Покажете му направения списък, за да може да види колко много задачи има в домакинската работа.

Не му казвайте, че не е честно че вие вършите всичко, възможно е никога да не е знаел, че домакинската работа изисква толкова време и усилия. Просто му кажете, че ако помогне с част от задълженията, това ще запази част от вашите сили и ще може да обърнете повече внимание и да отделите повече време да бъдете заедно със семейството си.

5. Оставете го да прегледа списъка.

Помолете го да прегледа списъка и да отбележи задачите, които няма против да поеме. Насочете го към неща, които не изискват специален опит, като например къпане на домашните любимци,  метене и др.

 

6. Помогнете му в първия досег с новите задачи.

Тъй като до момента е възможно той никога да не се е занимавал с подобни задачи, дайте му насоки или му покажете как вие се справяте с тях. Не му налагайте начин, по който да върши задачите, покажете му вашия вариант, но му дайте възможност да я свърши по свой начин. И не откачайте, ако не използва вашите методи, все пак важен е крайният резултат.

 

7. Благодарете му за помощта.

Не забравяйте да му благодарите за свършената работа. Така ще го поощрите да продължи да ви помага и в бъдеще, включително и да поеме повече задължения.

И не на последно място, осъзнавайки какъв е обема на поеманите от вас домакински задължения, да оцени това което вършите вие.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.