Как се прави родословно дърво?

Как се прави родословно дърво?

Съставянето на родословно дърво е прекрасен начин да опознаете и илюстрирате потеклото си. Започнете с проучване на потеклото си, за да знаете всички членове, които трябва да включите в него. Може да превърнете родословното дърво в достойно произведение на изкуството, което да поставите в дома си или да подарите на родителите си.

Родословното дърво започва с вас и се разклонява нагоре. Напишете вашето име, имената  на родителите, на братята и сестрите ви. Напишете имената на вашите баба и дядо; после имената на лели, чичовци и братовчеди. Идва ред и на вашите пра-баба и пра-дядо, както и на техните братя и сестри – вашите пра-лели и чичовци. Много хора спират до тук, но вие може да включите толкова поколения, колкото искате.

Уверете се, че не сте пропуснали някой! Родословното дърво е важна част от историята на семейството, така че отделете време, за да създадете точно схемата.

Може да срещнете трудности при попълването на имената, след като се върнете с няколко поколения. За да се уверете, че всеки е включен и всички имена са точни, проведете някои изследвания. Това е една чудесна възможност да научите повече за семейната история.

Говорете с по-възрастните членове на семейството ви, за да съберете повече информация. Научете имената на братята и сестрите на вашите баба и дядо, имената на техните съпрузи и деца им. Постарайте се да разберете колкото можете. Ако имате късмет, ще получите възможност да чуете някои изненадващи семейни истории и тайни.

Направете онлайн изследвания. Има много онлайн инструменти, които ви позволяват просто да въведете вашето име и името на родителите ви, след това правят всички изследвания вместо вас. Имайте предвид, че тези сайтове обикновено дават ограничено количество информация безплатно, а след това се изисква заплащане за по-задълбочени изследвания. Почти всички, за да не кажем всички, са чуждестранни, което означава, че ще трябва да се надявате на регистрирани българи, които може би живеят в чужбина.

Решете каква друга информация искате да включите към родословното дърво. Може да искате да включите рождени дати, дати на смъртта (ако е приложимо), дата на сключване на брак и така нататък. В допълнение към датите, бихте могли да обмислите включването на родните места или родните градове на вашите близки. Включването на повече информация ще превърне родословното дърво в исторически документ за вашето семейство.

Решете дали да поставите снимки. Ако имате достъп до снимки на вашите предци, бихте могли да включите и малък портрет на всеки. Този вариант е най-добър за родословни дървета, които са сравнително кратки, тъй като снимките може да отнемат много място. Ако имате само няколко снимки, бихте могли просто да сложите снимки само на близките членове на семейството.

Сега, когато предварителната схема е пълна, обмислете как да превърнете родословното дърво в изкуството, така че да можете да го споделите с гордост с останалата част от семейството ви. Можете да изберете да използвате класическата формата на дърво или да опитате нещо ново и креативно. Ето няколко идеи:

  • Ако се спрете на класическата форма, може да напишете детските имена на ябълки или всяко на различен плод.
  • Може да направите семейна галактика с имената на хората, написани на планетите и звездите. Ако искате, напишете името си на Слънцето.
  • Създайте семеен квартал, с всяко име написано на малка къща и свържете къщите с улици.
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.