Как се произвежда бирата?

Как се произвежда бирата?

Пивото е най-старото алкохолно питие на света, началото на нейната история е от 10 000 г. пр. н.е. в района на Полумесеца на плодородието – Близкия изток. Древните хора събирали зърнените култури, приготвяли от тях каша, която оставяли за няколко дни да ферментира. По същото време започва производството на напитка от мед и плодов сироп, който после се превръща във вино. Качеството на Бирата явно и тогава е било жертва на тънки сметки от страна на търговците, защото вавилонският Кодекс на Хамурапи от 3000 г.пр.н.е. съдържа много тежки наказания за тези, които продават некачествен продукт – удавяне в бъчва собствено производство или напиване с нея до удавяне. Бирата се пренася и в Египет, където йероглифът за храна бил дълго време съставен от изображения на хляб и бира.Първите данни за  бира в Европа датират от 3000 в.пр.н.е. Чак обаче през Средновековието, благодарение на приноса на манастирите бирата става напитката на народа в Европа.

След тези факти за здравия корен на бирата в човешката история, да видим и как се произвежда:

  1. Първо зърното, по правило пшеница, се поставя във вода, за да се образуват кълнове. За тази процедура са нужни седмици.
  2. Образувалия се зелен малц се суши и кълновете се отстраняват. Чрез сушене в специална пещ се образува малц.
  3. В следващия етап малцът се смила и към него се добавя гореща вода, от която зависи и вкуса на бирата. Във вода с различен произход има и различни минерали и соли, които влияят после на вкуса на бирата.
  4. Чрез преминаване през различни филтри най-после се формира жълтата течност, която наричаме бира. Щом достатъчно се охлади, към нея се добавя мая (хмел), чрез която предизвиква процеса на ферментация и с това на образуването на алкохолното съдържание. С това приключва производството на самата течност, после следва бутилирането.
  5. При картофената или оризова бира процесът е подобен. Безалкохолните бири  или се прекъсва процеса на ферментация, или алкохолът после се извлича от бирата.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *