Как да научим кучето да ни носи бира?

Как да научим кучето да ни носи бира?

Случвало ли ви се е да си седите удобно разположени в хола, пуснали сте си любимия филм и внезапно бирата ви да свърши? Трябва да станете, да спрете филма и да отидете до кухнята за нова! Досадно нали? i299Защо не научите кучето си да ви я носи? Така ще обърнете повече внимание на домашния си любимец, а и ще впечатлите приятелите си с готините номера, които кучето ви знае.  Тези инструкции ще ви покажат как да го тренирате да донеса бира (или друга напитка) от хладилника.

Вържете въже или кърпа за вратата на хладилника. Можете също така да увиете лакомство вътре в кърпата, за да я направите по-примамлива. С кучето до вас, дайте команда “Донеси бира” и го насърчете да захапе и да дръпне кърпата. Хвалете и награждавайте всеки път кучето, когато захапе и дръпне кърпата по ваша команда.

i296

Поставете бутилките или кутиите от бира на ниските рафтове на хладилника, така че вашето куче да може да ги достигне. Застанете на две крачки от хладилника, посочете бирата и кажете „Донеси бира”. Ако кучето не разбира, повторете командата, вземете бирата и я поставете в устата му.

i295

Дайте на вашето куче наградка. Когато кучето донесе бирата, кажете „Пусни”, така че да падне  бирата в ръката ви. Похвалете и наградете. Повторете, докато кучето започне да взима и да ви носи бира, използвайки само словесни команди.

Преместете се по-далеч от хладилника и повторете. Продължавайте да се местите малко по малко, докато седнете на дивана в хола, или там, където обикновено седите.

Сега трябва да научите кучето да се върне и да затвори вратата на хладилника. Оставете вратата леко отворена. Застанете пред нея и размахвайте лакомство високо, така че да накарате кучето да се изправи на задните си крака и да се облегне с предните лапи на вратата, за да стигне до лакомството. Това ще се затвори вратата. Кажете “Затвори”, когато правите това и възнаграждавайте кучето си, когато поставя лапи на вратата.

i298

Преместете се по-далеч, оставяйки хладилника отворен. Кажете на кучето да “Затвори” вратата на хладилника. Давайте наградка всеки път, когато се справи.

Имайте предвид, че след като научите кучето си как да отваря хладилника, може да започнат “мистериозно” да изчезват салами, луканки, филета и други продукти 😉

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *