Как да разчитаме маркировката на гумата?

Как да разчитаме маркировката на гумата?

Маркировката на гумата съдържа много важна информация, чието правилно разчитане е изключително полезно в търсенето на нови гуми при сезонна или друга смяна на производствените. Знаейки как се тълкуват цифрите и буквите върху гумите на автомобила, ще можете да разберете каква е максималната устойчивост на температура, индекса на натоварване, както и размерите (широчина и диаметър) на джантата.

С големи букви от външната страна на гумата се отпечатват производителя и името на гумата. Името на гумите може да бъде само букви или комбинация от цифри и букви.

i273

Вижте описанието на гумата. Описанието, въпреки че не се появява на всяка гума, обикновено се намира веднага след името на производителя. То се обозначава със следните съкращения: “P”, “LT”, “ST”, или “Т.”

i271

 • “P” означава лек автомобил.
 • “LT” означава лекотоварен автомобил.
 • “ST” означава специално ремарке.
 • “T” означава временна, и обикновено се слага на резервните гуми.
 • “BP” е съкращение за гуми с козметичен дефект.

 

 

 

 

i281Веднага след описанието на гумата има серия от цифри и букви, разделени с наклонена черта. Първата серия от три числа ви показва, ширината на протектора на гумата в милиметри. Ширината на протектора може да варира между 155-315 мм. Двете цифри след наклонената черта показват съотношението на гумата. Това е процентът протектор-ширина, който е равен на височината на страничната стена. Средната стойност варира между 55-75% за повечето пътнически превозни средства.

i279След съотношението се обозначава вътрешната конструкция на гумата, най-често със знак „R”, който означава „радиална конструкция” и е промишлен стандарт за леките автомобили. Някои камиони могат да имат “B”, което е съкращение от констукция с „наклонен подпротекторен слой”.

i276Разберете за какъв диаметър на джантата е тази гума. Обикновено веднага след обозначението на вътрешната конструкция, следва  размера на джантата (в инчове), за която е предназначена гумата. Така, например, ако имате 16 инчови джанти, ще ви трябва гума с диаметър на джантата 16 инча.

i277Товарен индекс на гумата. Този индекс е изключително важен, тъй като показва относителния товарен капацитет. Колкото по-висок е товарният индекс, толкова по-голямата е товароносимостта на гумата. Никога не сменяйте гумите си с такива, които имат по-нисък индекс на товароносимост от оригиналните гуми. Купувайте гуми с един и същ или с по-висок индекс на натоварване. Например ако сте имали гуми с индекс на натоварване от 92, търсете гуми с индекс най-малко 92 или по-висок.

Веднага след товарния индекс се намира обозначение за „оценка на скоростта”. То показва с каква скорост може да возите определения товар. Най-честите оценки за скорост се обозначават със съкращенията  S, T, U, H, V, Z, W, Y, и (Y).

i278

 • S означава, че гумите могат да пътуват с 180 км/ч за продължителни периоди
 • T означава,че гумите могат да пътуват с 190 км/ч за продължителни периоди
 • U означава,че гумите могат да пътуват с 200 км/ч за продължителни периоди
 • H означава, че гумите могат да пътуват с 210 км/ч за продължителни периоди
 • V означава, че гумите могат да пътуват с 240 км/ч за продължителни периоди
 • Z означава че гумите могат да пътуват с над 240 км/ч за продължителни периоди.
 • W означава, че гумите могат да пътуват с 270 км/ч за продължителни периоди.
 • Y означава, че гумите могат да пътуват с 299 км/ч за продължителни периоди.
 • (Y) означава, че гумите могат да пътуват с над 299 км/ч за продължителни периоди.

i282Проверете температурната резистентност. Тя обозначава устойчивостта на гумата при топлоотделяне при високи скорости на вътрешната част на гумата. Може да бъде А, В или С, като „А” е с най-високата устойчивост, а „С” е с най-ниска.

Близо до вътрешния ръб на гумата е отбелязано максимално допустимото налягането на гумите.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *