Как да приготвим тортила?

Как да приготвим тортила?

Не са много супермаркетите, които предлагат готови хлебчета тортила, а и да има такива те пълни с консерванти. Ако планирате мексиканско меню, можете да се подготвите със собствена тортила.

Необходими продукти за 35 броя тортила с диаметър 15см:

1 кг брашно + 1 ч.ч. брашно за разточването

1 ½ ч.ч. олио

1 с.л. бакпулвер

2 с.л. сол (или по-малко)

1 ½ ч.ч. топла вода

Смесете брашното с бакпулвера и солта. Направете си кладенче в брашното и прибавете олиото и водата с бавно разбъркване. След като омесите тестото на мека топка, разделете го на отделни по-малки топчици с големината на топка за голф. Оставете ги да „отпочинат“ за около  1 час, покрити с кърпа.

Обработвайте топчиците тесто една по една. Покрийте  точилката и плота с брашно, разточете всяка топка на 15 см в диаметъра, ще станат тънки като палачинки.  В самата тортила има много мазнина и би трябвало да не ви е нужна такава за намазване на тавата. Печете така направените плоски хлебчета във вече загрята фурна на средна температура, поставете тавата на средно ниво във фурната и с включени горни реотани. За да се запече от едната страна тортилата, отнема минута-две. Обърнете и изпечете и другата страна. Можете да изпечете тортилата и в тиган с нужната големина, не добавяйте мазнина, за да се пече, а не да се пържи.

Можете да ги трупате една върху друга като станат готови, но не редете повече от 5, защото от топлината ще залепнат една за друга, по същата причина ги дръжте далеч от топлината на фурната.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *