Как да подобрим реакциите си?

Как да подобрим реакциите си?

Бързите реакции са полезни за много житейски сфери, особено при ситуации, свързани с карането на кола, могат да бъдат животоспасяващи. Ако искате да тренирате реакциите се по някаква причина, можете да преминете към следния план.

Ако искате да тренирате реакционната си способност, трябва първо да ви станат ясни някои взаимозависимости.

Реакцията е нещо естествено, което е присъщо на всеки човек. Бързата реакция е отговор на внезапна промяна на обкръжаващата среда. Когато нищо не се променя, сме като на автопилот – извършваме рутинни действия, които не изискват пълното ни внимание. Затова добрата реакция в известна степен представлява способността бързо да се излезе от режима на рутина.

drivingСъс сигурност забелязвате това като се отпуснете зад волана, движите се в права линия на голям булевард и изведнъж от спокойния режим ви изважда предния шофьор, който набива неочаквано спирачки. Пусковият механизъм е червената светлина на стоповете, които ви карат да спрете и вие, разпознаването на промяната ви помага да реагирате. Колко бързо обаче успявате да сторите това, зависи от личната предразположеност, приспособимост и тренинг. В основата обаче е нещо друга – вашата бдителност. Само този, който е достатъчно наблюдателен и разпознава промените достатъчно бързо, може да реагира мигновено. Ако видите например, че една чаша се клати, ще можете да я хванете. Затова тренирането на наблюдателността повишава и способността за реакция. Ако имате обаче добри реакции при шофиране, това не означава автоматично, че ще имате такива и в спорта.

Бързата реакция е установяване на вътрешна мисловна връзка между причина, следствие и съответно действие. Извън общата наблюдателност е необходима и тренировка на релевантните стимули от средата. При шофиране например има следните оптически стимули като светлината на стоповете, светофара, действия на останалите участници в движението, които предизвикват водача да натисне спирачките. Това е заучена реакция, тя се задейства автоматично без да е нужно разсъждение върху ситуацията. Реакцията като отговор от стимули на средата се тренира и автоматизира с честа практика.

Характерът на дадената личност също има влияние върху реакциите. При внезапна промяна на средата хората реагират индивидуално в зависимост от характера си, опита и склонностите. Естественият отговор на една ситуация се изразява или във вцепенение или в действие.

Ако принадлежите към групата, която наблюдава с вцепенение, чрез целенасочена тренировка за реакция на стимулите това може да се подобри. Вцепенението е свързано с внезапно покачване в нивата на стресовите хормони. Затова упражнения за справяне със стреса могат да предложат значително подобряване на реакциите. Редовните упражнения за релаксация също са много полезни като понижават общото ниво на стресовите хормони.

Тези взаимовръзки  могат да бъдат обхванати от цялостен тренировъчен план.

Тези взаимовръзки  могат да бъдат обхванати от цялостен тренировъчен план.

План за тренировка:

  1. Медитирайте. Чрез редовна медитация може да понижите нивата на стреса. Тя ще ви помогне и в тренировката по бдителност, тъй като чрез нея се научавате да наблюдавате тялото си и да се освобождавате от тревожни мисли, за да запазите внимание към настоящето. Много често хората губят възможността си за реакция, защото са заети с прекалено много мисли.
  2. Тренирайте концентрацията си.  Опитайте се да забелязвате предмети, форми и цветове. В мрежата има много тестове за трениране на концентрацията – разпознаване на разлики между картинки, запомняне на местоположението на две еднакви картинки, откриване на промени в средата и т.н.
  3. KarateУпражнявайте своята бдителност и бързината на движенията, а също – адаптивността и преценката си. За тази цел са идеални всички видове бойни изкуства. Това ще повиши общата ви готовност за бърза реакция.
  4. Тренирайте спортове, изискващи бърза реакция и прецизност – волейбол, тенис и други.
  5. Ако искате да повишите реакцията си в конкретна област, опитайте се да събирате колкото може повече опит, който да ви подготви за всякакви ситуации, свързани с нея.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *