Как да се борим с плъховете?

Как да се борим с плъховете?

В България са разпространени два вида плъхове – черен плъх, който е активен през деня и обитава най-вече тавански помещения, обича по-топли условия и може да живее и в дървесни хралупи, сивият плъх е по-активен вечерта и предпочита през по-топлите месеци да живее извън населените места, иначе обитава приземни и подземни помещения.Първият вид е застрашен, за разлика от сивия, който се размножава толкова активно, че се е превърнал в напаст.

Капани

falleИзползването на капани, улавящи ги живи, в този ред на мисли е доста полезен, защото така може да се подхожда различно към двата вида, като черният е добре да се пуска на свобода. Добре е капанът да се проверява по няколко пъти на ден. Много е важно да имате план къде ще изхвърлите плъха и да внимавате при транспортирането му да не бъдете ухапани, защото особено сивите плъхове пренасят лептоспироза.

Капан с метод за бърза и безболезнена смърт е най-полезното решение. Капаните с ударен механизъм са прекалено слаби, за да убият плъха мигновено. По-добре използвайте капан с електричество.

Като примамка можете да ползвате всякакъв вид храна. Ако животните не смеят да влязат в храната, значи усещат някаква опасност. Трябва да докосвате всички части на капана и примамката само с ръкавици за ваша безопасност (опасност от заразяване с болести и инциденти при неправилно боравене) и за да не оставяте своята миризма. Също така, ако вече вътре сте хващали друг плъх, трябва добре да почиствате капана и да го оставяте да се проветри навън, защото другите плъхове могат да надушат, че вече вътре е страдал техен събрат.

rattenschlagfalle

Отрова

Отровата за плъхове има отложено действие, за да не забележат останалите плъхове, че храната е опасна. Може да слагате отровата само в специални кутии или в капани, хващащи ги живи. Откритото поставяне на отрова е сериозна опасност за живота на деца и домашни любимци. БЪДЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАТЕЛНИ!

Премахване на плъхове с домашни средства

Да убивате или хващате плъхове няма особено голям смисъл, защото популацията им зависи от външни независещи от вас фактори. Наличието на храна, укритие и липса на естествени врагове определя броя на гризачите. Като убиете един плъх, на негово място ще се появи друг.

Идеята е да направите дома или градината си непривлекателни за плъховете. Направете всичко възможно те да нямат достъп до храна. Запушете всички отвори в стените, които им служат за врати към дома ви.

Плъховете знаят, че са част от менюто на кучета и котки. Оставете домашните си любимци на пост или ако нямате такива, поставете на ключови места – канал, стена и други отвори – малко кучешки косми или материал от използвана котешка тоалетна.

Щом разпознаете пътя на плъховете към дома ви, разпръснете малко лютив червен пипер – няма да им се хареса. Оцетът и маслото от карамфил също ще покажат на гризачите откъде не бива да минават, те ще си потърсят по-гостоприемна среда.

Технически средства

Плъховете имат много по-чувствителен слух от този на хората, които не чуват тонове на ултракъси вълни. В търговската мрежа има уреди, които издават такива звуци. Тъй като обаче кучетата и котките също се дразнят от тях, за собствениците на домашни любимци този метод не е подходящ. За по-ефективно прогонване на плъховете може да изберете уред, който сменя мелодиите и те нямат възможност да се адаптират.

Ако сте нападнати от голяма популация или имате бизнес с хранителни продукти, по-добре потърсете професионалист. Специализираните фирми знаят в кое средство ще бъде най-ефективно.

За да избегнете нападението от плъхове, никога не дръжте храната открита или на достъпни места, винаги почиствайте добре и проверявайте помещенията. Отстранете ненужни предмети, мебели и инсталации, които могат да предложат укритие за плъховете.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *