Белезите на скритата депресия

Белезите на скритата депресия

Много хора страдат от сериозна депресия, но за околните това рядко е видно, което води до проява на неразбиране и неглижиране на проблема. Не всеки успява да се справи сам с депресивното състояние и не винаги то остава ограничено само до сезонни или други временни нарушение. Тези хора имат много по-голяма склонност към форми на самонараняване, зависимости, изолация, неработоспособност, трудно взимане на решения, нездравословен начин на живот, силна ранимост и други.

1. Трябва да се подчертае, че депресията не винаги проявява с лошо настроение или меланхолия. Тези, които имат обикновено ведър характер,  особено по-възрастните хора, рядко ще изневерят внезапно на себе си и ще  покажат различна персона. Смята се, че интровертите по-трудно показват истинските си чувства, но това важи и за екстровертните личности. Не трябва да си мислим, че веселите и комуникативни хора имат имунитет срещу депресия, по-добре  е да обръщаме повече внимание на всички знаци и да бъдем по-добри слушатели.

2. Тези, които съзнават проблема си, обикновено се опитват да го прикриват. В повечето общества, независимо от напредничавостта на някои от тях, съществува негативно отношение към страдащите от всякакви разстройства на психиката, включително и често срещаната депресия. Голям процент от хората, живеещи в развити общности, поне веднъж в живота си са усещали депресивни състояния, но много малко са готови да говорят за това, дори са склонни да отричат, защото се боят, че ще бъдат отхвърлени като луди, психично болни, неуравновесени и дори опасни за себе си и околните.

3. Външните белези на успеха и щастието не са гаранция за липса на депресия. Например виждате красива жена с прекрасен съпруг и деца, радваща се хубава работа и добро възнаграждение, но въпреки това, тя може да страда от депресия. Терапевтите наричат такива хора – идеално прикрита депресивна личност. Честа причина за такъв тип психически проблеми е емоционална травма от миналото, която е останала нелекувана или неправилно лекувана. Външно тези хора демонстрират увереност и щастие, но вътрешно са изпълнени с терзания или безчувственост спрямо всичко. Проблемът често се игнорира, особено от самия страдащ, което може в най-лошия случай да доведе до самоубийство. Трагедията на този сценарии е, че никой няма да е способен предварително да забележи някакви знаци или депресираната личност да намери кураж да сподели. Трябва да слушаме мното внимателно, когато любим, приятел или познат разказва за изтощението или притесненията си.

4. Добре е да се наблюдава за промяна в хранителните навици. Експертите често обвързват хранителните нарушения с депресията. Двете отделни заболявания могат да се развият едновременно или едното да породи другото. Не бива обаче да си мислим, че само при жените се наблюдават тези промени, все повече мъже страдат от хранителни разстройства. Причините могат да бъдат: влияние от медиите, изкривена представа за собственото тяло, неподходяща социална среда, депресия.

 Ако забележите у някого промяна в апетита, опитайте се да повдигнете внимателно въпроса за подбудите му и ако откриете нещо притеснително в начина на мислене, да дадете съвети за справяне с проблема.

5. Един от по-сигурните начини да забележите нередности в нечие душевно настроение е да обърнете внимание на липсата на ентусиазъм. Ако преди дадена личност се е изпълвала с радост по някаква тема, събитие и други, а сега демонстрира безразличие, това може да бъде знак за депресия. Ако човекът твърди, че му няма нищо и просто не го е грижа вече, това пак звучи притеснително. Да накарате страдащия да говори за проблема си е ключов момент в провеждането на терапия.

6.Освен наличието на апатия, безпомощност, меланхолични мисли и чест плач има и други характерни емоционални състояния, които се приемат само за временни изблици. Истината е, че внезапните изблици на гняв, особено при хора, които обикновено са отстъпчиви, мили, спокойни и добронамерени показват, че има някаква потискана емоция. Най-често мъже показват такива белези на депресия, тъй като не могат да показват ранимостта си със сълзи.

7. Всякакви оплаквания за нарушения в съня – малко сън, накъсан сън или твърде много – могат също да се смятат за възможен симптом. Тези проблеми могат да са в следствие на нервност, летаргия или депресия. Разпитайте внимателно оплакващата се от проблеми със съня личност за предполагаемата причина.

Много е важно, поне в началото, да не използвате изрази като „ти си луд/а“, „имаш проблеми с психиката“, „това е депресия“, „потърси психиатър“, „имаш нужда от терапия“. Белезите на депресия са характерни и за други заболявания или житейски проблеми, затова не бързайте да хвърляте обвинения и диагнози. Предложете приятелското си рамо и покажете, че сте слушател, който се вълнува от техните проблеми. Когато човекът ви допусне по-навътре и разкрие своите притеснения, можете съвсем внимателно да започнете да давате съвети и да споменете, че съзирате промяна, че не е същият човек. Когато казваме на някой, че не е нормален, обикновено това кара личността да се чувства застрашена – сякаш някой иска да отнеме индивидуалността ѝ и да приравни различието към лудост. Затова е по-препоръчително да изтъкнете по-положителните проявления на тази личност и да я подкрепите в борбата за собствените си достойнства и щастие. Запомнете, че хората с нелекувана и незабелязана депресия развиват тежко състояние, в което около 10-15% от тях стигат до самоубийство. Ако забележите проблема, можете да спасите живота им, дори и само със загриженост – много от тях смятат, че съществуването им няма значение за никого.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *