Лятно часово време – кога, къде и защо?

Лятно часово време – кога, къде и защо?
Лятното часово време представлява предвижване на часовника през пролетта с един час напред за определен период, както е при повечето държави, а после връщане с един час назад през есента.
Къде се практикува?
Северно полукълбо
Много държави в Северното полукълбо са въвели лятно часово време, но не всички. Повечето от тях включват почти цяла Европа (без Русия, Беларус, Исландия и ако се сметнат за част от Европа – Грузия и Армения), Северна Америка (с изключение на някои щати в САЩ, територии в Канада и части от Мексико), Близкия Изток (без Ирак и Йордания) и две държави в Северна Африка – Мароко и Египет. В по-голяма част от тези държави – в Европа- часовникът се премества с един час напред в последната събота срещу неделя на месец март (напр. 02:00ч. става 03:00ч.), съответно се връща обратно в последната събота срещу неделя на октомври (напр. 03:00ч. се премества на 02:00ч.). Тази година всички европейски държави (заедно с Азербайджан и Турция) плюс Мароко и Ливан ще навлязат в лятно часово време на 29-ти март и ще се върнат към стандартното време на 25-ти октомври. Иран, Сирия и Израел ще преместят по-рано часовниците си. Повечето федеративни единици на Канада и САЩ, цяла Куба, Хаити, Бахамите,  а и региони от Мексико, вече са преминали към лятното време от 8-ми март насам, то ще продължи до 1-ви ноември. Най-краткото лятно часово време в Северното полукълбо е в Египет – от 24-ти април до 22-ри септември. Тази година към тази практика ще се присъедини и Монголия – ще мине с един час напред на 28-ми март и ще се върне към стандартното време на 26-ти септември.
Южно полукълбо
В Южното полукълбо териториите, сменящи времето, са много по-малко и тъй като там пролетта настъпва, когато в Северното е есен, те преместват часовниците си напред в периода септември-октомври и ги връщат обратно с един час между февруари и април. Всяка от държавите си има различен режим например: лятното часово време в някои територии на Австралия (Столичната, Виктория, Южен Уелс и почти цяла Тасмания) настъпва на 4-ти октомври тази година и ще приключи на 5 април 2016-та, в южната по-населена част от Бразилия лятното време продължава тази година от 18 октомври до 22 февруари догодина, съответно Парагвай, Уругвай и Нова Зеландия също са фиксирали различно време, най-дългото „лято“  в Южното полукълбо имат в Намибия, където ще преместят часовника напред на 6-ти септември и ще го върнат на 5-ти април 2016-та. Тази година Чили няма да практикува въвеждането на лятно часово време.
Лятното часово време обаче не е толкова разпространено – 127 суверенни държави не го практикуват изобщо. Любопитното е, че има две територии, които имат лятно часово време през цялата година – о-в Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина). Днес почти винаги, ако има промяна, тя е с цял час, но в миналото е имало премествания с половин час, два часа, 20 или 40 минути.

Двучасовото изменение се е ползвало в няколко държави през 40-те години на 20-ти век, а половин часово е имало в Нова Зеландия в началото на 20-ти век.
Как се е родила идеята?
benjamin
Първото предложение за подобна промяна на времето погрешно се свързва с Бенджамин Франклин, той изобщо не изразявал такава позиция, просто защото по това време (края на XVIII век.), не имало такава точна представа за времето. Той само споменава, че парижани икономисват от свещи като стават по-рано и ползват по-дълго слънчевата светлина.
hudson
Модерната идея за лятно часово време идва от новозеландеца Джордж Хъдсън през 1895 г., който се радвал на работна смяна, оставяща му достатъчно време да събира любимите си насекоми. Това накарало Хъдсън да цени високо светлата част на вечерта и да предложи допълнителни часове за наслаждение от живота на открито.
Първото официално приложение на лятно часово време настъпва на 30-ти април 1916, когато воюващите в Първата световна война съюзници Германия и Австрия решават да пестят от потреблението на въглища, за да има за военни цели и идващата зима.
Защо продължава да се практикува?
Навсякъде по света продължава да се спори относно ползите и вредите от подобни смени. Основната идея е хората, особено бизнеса, да може да се възползват от още един час слънчева светлина вечерно време за сметка на един час сутрин.  От това най-много печелят търговците, спорта и други дейности зависими от слънчевата светлина, проблематично е обаче за вечерни шоу програми (светлинните ефекти се виждат по-добре на тъмно) и земеделието. Търговията и ресторантьорството печелят от по-големия поток от хора, изпълващи улиците след работно време, без да се притесняват от скорошно смрачаване. Смятало се е, че с подобна мярка ще бъдат намалени енергийните разходи, но в съвременния свят потреблението има различен модел и технологии, които се различават съществено от тези в миналото и затова през последното десетилетие има минимални до нулеви ползи от подобна практика.
Противниците на лятното часово време посочват негативното му влияние върху ежедневието на хората – провалени срещи и пътувания (хората забравят или не се информират за промените), разстроен биоритъм, технологични грешки и много други. Много хора се оплакват от нарушения в съня, режима на хранене и спортната си активност, което води до липса на концентрация, случаи със заспиване на волана, промени в настроението, разстроен стомах, проблеми със съня, разстроена нервна система, главоболия.
DST (1)
Но нека си признаем, че е много приятно да имаме през топлите месеци още един час след работа за разходка на слънце. Само не забравяйте на 29-ти, неделя сутринта да си преместите часовниците с един час напред или да проверите дали компютъра, таблета или телефона не са го сторили автоматично, за да не стават грешки и да сте сигурни, че ще спазите всичките си уговорки. Ако имате проблеми със смяната, опитайте се поне 24ч. преди това, да промените леко режима си така, че промяната да стане по-плавно.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *