Какво да правим като някой ни настъпи с ток?

Какво да правим като някой ни настъпи с ток?

Автобусът потегля рязко и някоя дама залита назад към вас, почти пробивайки предната част на стъпалото ви с  високия си ток. В първия момент болката не е толкова силна, но тъкмо, когато сте успокоили невнимателната жена с „Няма нищо“ и вече започвате да усещате пронизваща болка в крака. Болката заменя в главата ви мисълта за нелепостта на ситуацията с ругатни по посока на онзи „кон“, който носи „копита“ без да може да ги управлява. Няма смисъл да се ядосвате, на всеки може да се случи, просто днес нямате късмет. Но какво да правите сега?

Проверете крака си и изобщо преглеждайте го постоянно, за да видите дали се подува, има ли синина, ударена ли е вена или костица. Може да вземете един аспирин в случай, че има хематом, който да създаде предпоставки за образуване на тромби.

Направете всичко възможно да не се движите активно в следващите часове. Поставете на засегнатото място студен компрес за около 20 минути на всеки час. Дръжте крака си на високо.

Дори и да не виждате външно нараняване, а още ви боли, много е вероятно вътрешните тъкани да са засегнати и все пак кракът да е подут. При ходене може да чувствате известно изтръпване.

Оттокът и болката би трябвало да изчезнат след няколко дни, но ако ви боли много силно или продължи дълго, по-добре да ви види лекар, защото костите към пръстите са много фини и има вероятност някоя да е пукната или счупена.

През следващите дни може да потапяте крака си в топла вода с английска сол.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published.