Как да използваме стария сух хляб?

Как да използваме стария сух хляб?

Хлябът е основна добавка към нашата трапеза, но не винаги успяваме да го изядем целия, преди да изтекъл срока за най-добра консумация, особено ако живеем сами и няма с кого да го разделим. Резултатът е, че ако не хване мухъл (при влажни условия), оставен на въздуха бързо изсъхва; това важи с особено голама сила за различните видове франзели и земели. Какво да правим с такъв хляб? Много често решението е да бъде изхвърлен или раздаден за храна на гълъбите. Това е голяма загуба, защото той може да има прекрасни приложения. Ако и вие имате същите проблеми, открийте решението в следващите редове:

1. Първото предложение е да възстановите стария хляб като леко го навлажните или го поставите в найлонова торбичка за печене, напръскана с вода отвътре. После поставете хляба във фурната на 150°С за 3 минути. Ще бъде с една идея по-препечен, но затова пък ще бъде вкусен.

2.Старият хляб може да бъде вложен в много рецепти – препечени филийки, брускети, френска лучена супа, за пълнеж, за кюфтета и много други.

bruschettafrench_onion_soup

3. Ако още нямате намерение да използвате хляба веднага след закупуване, сложете го в найлонова торбичка с цип и го поставете във фризера. Оставете си малко място в торбичката, в случай че трябва да добавите и втвърден стар хляб.

freezebread

4. Нарежете твърдия хляб на филийки или ако не се получава, го разчупете. Сложете го във фурната на най-ниската температура. Като го извадите от фурната го раздробете на много дребни трохи – с миксер например, после можете да ги върнете обратно във фурната за още един час. Така изсушения хляб може съвсем спокойно да съхранявате в кутия за следващите до 6 месеца.

croutons5. Един от най-използваните методи е да се направят крутони за крем супа. Нарежете хляба на кубчета. Можете да ги поръсите със зехтин и различни подправки. После наредете кубчетата върху тавичка и ги сложете във фурната на най-ниската температура до добиване на златист отенък. Крутоните могат да се съхраняват в кутия или в хладилника до 4 седмици.

6. Защо да добавяте към супи и други ястия сгъстители като пшеничено или царевично брашно, като можете да получите отличен ефект с филия хляб. Можете или да размекнете с малко вода филията и да оставите да се разпадне в ястието, или да го раздробите почти на прах и да го добавите.

Bread-Crumbs

7. Ако не искате да обработвате допълнително стария хляб, много просто решение е да го използвате за топене в различни сосове – от контакта с тях той ще омекне леко и същевременно ще обогати усещането от соса с хрупкавата си текстура.

8. Сухият хляб може да абсорбира отлично влагата от въздуха, затова може да държи зеленчуците ви свежи – сложете по едно парченце сред тях, но го сменяйте на ден-два.

Crusted-Salmon29. Много добра идея е трохите хляб, особено тези от видовете с много семена, да бъдат ползвани за панировка. Вместо да оваляте месото, рибата или други храни в галета, ползвайте за тази цел предложението за натрошен почти до прах хляб и после запечен леко във фурната. Към панировката можете да добавите и различни подправки. Получава се приятна коричка.

10. Хлябът все пак е органичен материал, съдържащ хранителни вещества, които могат да се превърнат в тор за растенията. Изпечете хляба по познатата процедура на най-ниската температура и след това го раздробете на дребни трохички. Смесете ги с почвата на растенията.

11. Старият хляб е приложим и като съставка в бисквитки за кучета: смесете ½ ч.чаша фини трохи с 2 ч.чаши брашно, прибавете 2/3 ч.чаша вода и 6 ч.лъжици олио. Оформете топка тесто, разточете го и направете с формички отделните бисквитки. Наредете върху намазнена тавичка или върху хартия за печене и нагласете фурната на 180°С. Печете за 35-40 минути.

Съвети за съхранение на хляб

Скоро изпечен хляб се поставя в кърпа, а после в хартиена торбичка или в кутия за хляб. В тези условия запазва хранителните си качества за 2-3 дни. Ако сте сигурни, че няма да можете да го изядете целия в рамките на тези дни, отрежете част от него и го сложете в найлонова торбичка, съхранявайте във фризера до 6 месец

Нарязаният на филии хляб, продаващ се в торбички, можете да съхранявате в оригиналната опаковка за 5-7 дни, естествено и него можете да държите във фризера за 6 месеца максимум. Като искате да го използвате после, го сложете на ниска температура във фурната и е готов за употреба.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *