Как да мием съдове по-лесно?

Как да мием съдове по-лесно?

Планините от чинии се трупат ежедневно в мивката, а при силни замърсявания и съдомиялната не помага – дори след програма от час и половина по съдовете още седят залепени частици храна, тогава се налага да хванете гъбата и сами да почистите. С тези съвети ще бъде по-лесно от всякога:

Първата стъпка обикновено е да съберете всички мръсни чинии и с хартиена кърпа  да отстраните грубите едрите замърсявания, които могат да задръстят мивката. След което съдовете се измиват под течаща вода с веро.

gebissreinigerПремахване на загорели замърсявания

Тенджерите и тиганите със следи от загоряла коричка се чистят, докато са още топли от котлона, в тях се сипва студена вода с малко веро. Много добро средство за подобни замърсявания и при утайка по стените на съдовете са таблетките за изкуствени ченета – дъното на съдовете се пълни с топла вода и в нея се пускат две таблетки от препарата за чене. Чрез активните съставки мръсотията сама ще се отлепи от съдовете. Омазнените чинии много добре се чистят с натривка от лимон.

Дозировка на препарата за съдове и температура на водата

Ще си спестите усилия, ако редите насапунисаните съдове от страната на ръката,  с която миете. Оставяйте приборите за хранене в самите съдове. Внимавайте с дозировката на препарата, иначе ще се образува прекалено много пяна, която не само ще се отстрани трудно, а и ще има по-малка почистваща сила. При нормалните средства за измиване ще е нужна само една чаена лъжичка препарат и пет литра вода. С концентратите нужното количество се редуцира даже наполовина.

Идеалната температура на водата е около 45°С, при нея препаратите достигат оптимална почистваща сила. Не са препоръчителни антибактериалните средства, те не допринасят с нищо за чистотата на съдовете.

geschirr-spuelenСледване правилния ред

Винаги започвайте от по-леко замърсените към най-замърсените съдове: първо чаши, после порцелан, пластмаса, дърво и прибори, а след това – тенджери, тигани и форми за печене. Така гъбата ще остане по-дълго време използваема, преди да я изплакнете.

Пособия и грижа за тях

Освен гъбата с абразивна част е добре да разполагате с четка и специална четка за бутилки. След всяко измиване почистете и тези пособия, после ги оставете някъде да изсъхнат добре. Това ще предотврати задържането на бактерии, при често ползване обаче е по-добре да ги сменяте на всяка седмица или когато започнат да миришат неприятно. Друг начин е да ги почистите гъбата в микровълновата (ако в гъбата или четката има метални нишки или тел, това ще бъде опасно начинание).

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *