Чести грешки в кухнята, които ни разболяват

Чести грешки в кухнята, които ни разболяват

Здравословното хранене е модерно, много хора вече са достатъчно информирани за вредите в множество продукти, но не подозират, че и най-добрият продукт може да се превърне във вреден, ако са обработени неправилно. Особено голяма опасност представлява боравенето с прясно месо – повърхността му, особено на пилешкото (и други птици) е покрита с причинители на болести.

Грешка №1: Обработка на прясно месо с голи ръце

Много трябва да се внимава в открити рани да не навлязат частици от месото или да не се убодете  на кокал, така много лесно могат да се пренесат опасни бактерии. След това трябва веднага да дезинфекцирате мястото, но най-добре винаги си слагайте гумени или найлонови ръкавици.

Грешка №2: Недоваряване  на бобови растения

Ако не следвате рецептите за изваряване на тези продукти, ще страдате от проблеми на стомашно-чревния тракт. Само 5-6 сурови бобчета могат да доведат до разстройство и други по-тежки усложнения.

Грешка №3: Ежедневно ядене на подправки

Подправките и билките се смятат за много здравословни, но избягвайте ежедневната консумация на босилек, пелин, копър, анасон, индийско орехче, кимион, лимонена трева, шафран и други. Те съдържат вещества, които поощряват развитието на ракови клетки и дори могат да изменят генетичната информация. Препоръчва се избягването на големи количества от тях в продължение на месеци, но не бързайте да ги отписвате напълно – те съдържат безценни флаваноиди .

Грешка №4: Ядене на замразени малини, ягоди, къпини  и други такива плодове без предварително загряване

През цялата година тези плодове се появяват в плодови салати, торти и други десерти и естествено е много лесно и бързо просто да бъдат поставени в конкретното ястие. За да се предпазите обаче от заразяване с норовирус  и свързаното с него разстройство (при чувствителни хора може да се стигне до смърт), трябва да ги консумирате чак след предварително загряване и то над 90°С.

Грешка №5: Да не се източва чешмяната вода

Водата в Европа се смята, че не е директно опасна за здравето и даже минава за безвредна, не се взима предвид обаче състоянието на тръбите на конкретната кооперация или къща. Когато водата остава за по-дълго време в тръбите, в нея се отлагат тежки метали; всякакви бактерии и микроорганизми също много бързо се множат. Преди да пиете от чешмата трябва да източите към два литра от нея, за да бъде вече по-безопасна.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *