Как да се борим с влагата в стените?

Как да се борим с влагата в стените?

Влажните стени са ужасът на всеки живущ, за тях има множество причини, но основните са: конденза, влажността на земята, атмосферните условия или дефекти по сградата.

След основен анализ на проблема може да се премине към подсушаване, което може да бъде  – електрофизично, инжекционно или механично.

InjektionsverfahrenПри електрофизическото говорим за отстраняване на влагата с електроди. Чрез електрическото поле се повлиява на преноса на вода вътре в стената. В допълнение към този метод може да се извърши обезсоляване на стената. Инжекционният метод се състои в пробиване на дупки в стената и впръскване през тях на специален разтвор, който да доведе до стесняване и затваряне на порите в стената. При механичния метод засяга конструкцията на стената и не е подходящ за носещи стени. Стените също така могат да бъдат и уплътнени.

Там е работата, че щом вече се стигне до влага и мухъл, решението е в ръцете на потърсените от вас професионалисти, вие обаче можете да се погрижите за превенцията!

За предотвратяването на подобен проблем изключително важно е проветряването! началото на отоплителния сезон е момента, в който влагата и мухълът най-често „нападат“ домовете. Спорите на мухъла се разпространяват в цялото помещение и могат да доведат до здравословни проблеми при по-чувствителните живущи.

Препоръчително е всички помещения в жилището да бъдат умерено отоплявани, само така стените задържат топлината. Тези, които изключват през деня отоплението, когато отсъстват от жилището, или намаляват температурата под 15°С заварват като се приберат едно много студено помещение. Ако в този момент парното се включи на максимум, първо се стопля въздуха в помещението, а не – стените. Студените стени обаче карат влагата във въздуха да се кондензира и създават предпоставки за образуване на мухъл.

Другата честа тенденция е да се отопляват едно или две помещения, а останалите да се държат студени. При този случай е задължително да държите вратите на стаите плътно затворени.

При отваряне на вратите разликата в температурата между помещенията не бива да бъде повече от 4 °С. Не е препоръчително постоянното проветряване с полуотворен прозорец пред отоплителния сезон, защото има голяма вероятност от овлажняване на постоянно изстудяваните площи, а и така се хаби много отоплителна енергия.  В общи линии застоялият въздух от една стая не бива да навлиза в неотопляемите стаи, влажността веднага ще се отложи върху студените плоскости.

Правилното проветряване е съобразено със следните препоръки:

luftenОтваряйте всички прозорци едновременно по няколко пъти на ден за 5-10 минути. Чрез образувалото се течение се осъществява бърз обмен на топъл и влажен въздух от вътрешността с по-хладен отвън, без да се изстудяват прекалено много мебелите и стените. Когато проветрявате намалете парното до 0 или 1.

Източник на влага може да е мокрото пране или задържане на конденз във  външните ролетни щори.

Стигне ли се до образуване на мухъл обикновено вината е или в конструктивен проблем на сградата или в неправилна поддръжка от живущия.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *