Как да не говорим твърде много?

Как да не говорим твърде много?

Да бъдете твърде приказливи е истински проблем, който може да повлияе негативно на  социалните ви взаимоотношения. Независимо дали сте приказливи, защото винаги има какво да разкажете или пък имате психологически страх от отхвърляне, трябва да се опитате да не обсебвате изцяло разговора със своята особа. Хората подсъзнателно обичат да говорят за себе си. Колкото по-малко го правите, толкова по-малко ще изпитвате нужда да приказвате.

Избягвайте личните модели – “Аз”, “ми”, “моите”, както и личните преживявания. Те обикновено са скучни за другите, особено ако не умеете да разказвате по увлекателен или забавен начин. Това може да се превърне в един лош навик, от който да е трудно да се отървете. Само (понякога) разказвайте кратки истории, ако са свързани с темата на разговора.

Поставете си за цел да говорите с хората, а не на тях. Задавайте въпроси и изслушвайте отговорите. Бихте могли да добавите нещо лично за себе си, ако събеседника ви е разказал лична история. Привлечете и останалата част на компанията към разговора, по този начин сами ще се предпазите от изкушението да говорите твърде много, защото ще има много хора, които да разговарят по темата.

Поставете се на мястото на другите. Как бихте се почувствали, ако някой постоянно говори за себе си. Ако сте отегчени, раздразнени, притеснени, уморени, или загубили интерес, трябва да вземете това под внимание. По този начин ще разберете върху какво трябва да поработите.

Поискайте чуждо мнение. Попитайте един или двама много близки приятели дали говорите прекалено много. Кажи им, че искате честен и откровен отговор и че няма да има никакъв проблем, каквото и да ви кажат. Ако отговорът им е положителен, помолете ги да ви окажат помощ, за да се справите с този проблем, например когато сте в компания, да ви дадат знак, ако започнете да ставате твърде приказливи.

Има прости правила, които трябва да имате предвид, преди и когато говорите. Това е кратко ръководство „Кога да си държиш устата затворена”. Не забравяйте да преустановите говоренето в следните случай:

  • Ако не ви обръщат внимание или  говорят с някой друг;
  • Ако историята е дълга и никой не иска да я чуе;
  • Ако сте научили историята от интернет;
  • Ако говорите за твоите мечти или работа;
  • Събеседникът ви изглежда отегчен или незаинтересовани;
  • Събеседникът ви гледа своя телефон, таблет или компютър;
  • Събеседникът ви в момента е зает;
  • Говорите прекалено бързо;
  • Вие сте единствените, които се смеят.
Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *