Мислите, които саботират вашето отслабване

Мислите, които саботират вашето отслабване

Свалянето на килограми е по-скоро следствие от израз на воля и после физическо усилие, мотивацията е изключително важна, но тя бива лесно подкопана от натрапчиви мисли, превръщащи собствения ви ум в най-големия ви враг. Да видим кои умозаключения трябва за бъдат яростно отблъсквани:

  1. Трябва да отслабна възможно най-бързо!

weightlossfast

Отслабване за 2 седмици просто е несериозно. Не можете да очаквате да свалите нещо, което сте трупали с месеци или дори години. Обикновено ще отнеме 4 седмици преди да забележете първите леки промени, а след около 8 седмици ще го започнат да ги забелязват и околните. Ако процедирате агресивно спрямо тялото си и търсите бързия резултат, за ваше съжаление то бързо ще отвърне на удара.

  1. Необходимо ми е магическо хапче!

diet-pillsХапчетата за отслабване са заляли пазара и ви изкушават да изпробвате „магическите“ им свойства. За жалост нищо не става като в Страната на чудесата, където Алиса само си похапва и променя размера си. Всички тези методи, обещаващи скорост и чудодейност, ограбват в дългосрочен план здравето ви. Йо-йо ефектът със сигурност обаче няма да закъснее.

  1. Няма да се справя!

Това е може би една от най-разпространените и демотивиращи мисли, която обаче цели да ви намери оправдание да се откажете. Не се отчайвайте, ако в един момент битката ви с килограмите ви завари обезкуражени, това е нормално.  Стиснете зъби и продължете, защото тези, които са успели да отслабнат са го сторили именно с повече воля.

  1. От другата седмица започвам диета!

От утре, от новата година, след този рожден ден, след Великден – все опитвате да отлагате деня Х. Това със сигурност ви носи душевния комфорт да се насладите тук и сега на поредното лакомство и на излежаването пред телевизора, но отлагането означава, че не сте приели присърце желанието си. В момента, в който ви хрумне, че свалянето на килограми е наложително за доброто ви здраве, вземете мерки. Започнете днес и сега.

  1. Трябва да гладувам, за да отслабна!

hungerdietНеминуемо отслабването започва да се обвързва с тежък глад, умът повежда тялото в много негативна схема, в която то е ощетено и доведено понякога на ръба на оцеляването, а това го кара да реагира – да навакса при прекъсване пропуснатото или да залитне в много неприятна крайност като анорексията. Най-добри ефекти се получават с умереност. Заменете захарните изделия с плодове, пърженото с печено или варено, намалете солта, млечните продукти и месото, заложете на зеленчуци и зърнени храни, не яжте бял хляб. Действително ще се наложат някои основни промени в дневното ви меню, но съвсем няма да останете гладни, тялото също ще се чувства удовлетворено от приема на качествена храна. В началото ще бъде трудно, затова не си отказвайте някои малки удоволствия – награждавайте се с нещо малко, но вкусно, за да се чувствате удовлетворени, а не да гледате тъжно към парчето торта на нечий празник. Това няма да бъде акт на слаба воля.

  1. Трябва да се тренира до  припадък!

Working outОсобено в началото ще има лош резултат, ако прекалите с тренировките. Можете да се нараните или да се натоварите до такава степен, че в следващите дни трудно да ставате от стола, което ще отложи следваща тренировка и съответно няма да създаде здравословен навик за постепенно рутинно движение. Започнете бавно и постепенно, както вече споменахме, няма да стане бързо, затова правете всичко стъпка по стъпка. Другата важна препоръка е винаги да разгрявате преди упражнения, да разтягате мускулите, а след тренировка пак да направите леки отпускащи раздвижвания.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *