Как да спрем с вредните храни на работа?

Как да спрем с вредните храни на работа?

i216Докато сме на работа, обикновено ядем  храни от типа на бързи закуски, снаксове, вафли и т.н. Тези „похапвания” на висококалорични храни, в комбинация с липсата на движение много бързо оказват влияние върху външния вид и здравето ни. Това се превръща във вреден навик, който може да бъде преустановен с малко воля и предварителна подготовка.

i211Вашата работа може да повлияе на вашата диета. Вродената тенденция да се имитираме едни други е част от процеса на социализация и интеграция на индивида в общност. Така може да се стигне до разпространение на лека форма на девиантно поведение (отклонаващо се от нормите) – да бъдете подведени от колективното “прегрешение” и да се чувствате оправдани от общата безотговорност. Най-често хората се влияят от тези свои колеги, с които излизат често на обяд или с които се отбиват до кафето или машината за лакомства.

Помислете какви вредни хранителни навици сте придобили. Дали минавате всяка сутрин през баничарницата за закуски или си купувате сладки и вафли „за офиса”? Помислете и се опитайте да ги прекратите или поне да  замените тези храни с други, не толкова калорични, например купете си бисквитки с фибри и намалено съдържание на захар, плодове или малко пакетче солети.

i217Намерете си „сродна душа”. Ако ваш колега има същите проблеми, може да се опитате заедно да откажете вредните хранителни навици. Когато имате подкрепа, вероятността да постегнете успех е много по-голяма.

Потърсете къде в близост до работното ви място има възможност да се храните балансирано и здравословно. Ако няма такава възможност, започнете да си приготвяте обяд от вкъщи или си поръчате да ви доставят.

i215Започнете да си изграждате нови полезни навици. Например, когато сте си взели обяд от вкъщи, ще приключите по-бързо със храненето (няма да чакате на обедните опашки, приготвянето и сервирането също отнемат много време)  и бихте могли да оползотворите свободното си време като излезете на кратка разходка.

Не се притеснявайте, че ще се отделите от колектива. Когато резултатите започнат да стават видими все повече от вашите колеги, някои от тях може да се присъединят към вас. Гордейте се, че поставяте здравето си на първо място, все пак можете да смените работата, но тялото си – не.

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *